Reperul
Cultural Eveniment

Premieră la Teatrul Dramatic „Fani Tardini”

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați încheie Stagiunea 2021-2022 cu premiera spectacolului “VRABIA”, text și regie: Leta Popescu.

Produs în perioada mai-iulie 2022, spectacolul are avanpremiera sâmbătă, 2 iulie 2022, la ora 19:00, și premiera duminică, 3 iulie 2022, la ora 19:00, la Sala Mare. Biletele pot fi cumpărate de pe bilete.fanitardini.ro sau de la Agenția Teatrală.

”VRABIA este primul spectacol pe care cunoscuta regizoare de teatru contemporan Leta Popescu, originară din Galați, îl montează la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din orașul natal. Leta Popescu semnează și textul acestui spectacol de teatru popular cu accente biografice. Împrumutând elemente din viața personală, Leta urmărește în VRABIA evoluția de la copilărie până la maturitate a unei fete care crește într-un oraș industrial din România postcomunistă. Pornind de la copilăria și adolescența ei în cartierul Țiglina IV din Galațiul anilor ’90-2000, Leta vorbește, de fapt, despre copilăria și adolescența unei generații, iar spectacolul reflectă provocările devenirii personale în tabloul mai larg al dificultăților tranziției.

Personajul principal, Ema Popovici, este interpretat de-a lungul celor patru acte de actrițele Oana Mogoș, Petronela Buda, Elena Ghinea și Cristina Uja-Neagu. Anton, fratele Emei, este interpretat de actorii Vlad Volf, Ionuț Moldoveanu și Vlad Ajder. Mama este interpretată de actrițele Carmen Albu, Tamara Constantinescu și Svetlana Friptu. Tata este interpretat de actorii Florin Toma, Aureliu Bâtcă și Vlad Vasiliu. Cele două prietene ale familiei sunt interpretate de actrițele Oana Preda (Didi) și Mihaela Lecca-Gorea (Mimi), iar actorul Ciprian Brașoveanu îl interpretează pe Nicu, vecinul polițist”, informează Rodica Ajder, PR-ul Teatrului Dramatic ”Fani Tardini”.

„E un spectacol de tip Bildungsroman sau coming-of-age din film, în sensul în care pornim din copilărie și ajungem în prezent. Sunt patru acte: copilăria, adolescența, tinerețea și maturitatea. Toate sunt legate prin această plimbare pe faleză și amintirea care leagă trecutul cu prezentul este amintirea acestor sculpturi din metal, care pentru un copil mic erau un palat. Sub palatul acesta îmi permiteam eu să visez bogățiile lumii. Spectacolul lucrează cu două puncte contrare: vulnerabilitatea și forța și de aici se naște o atmosferă care poate să doară sau poate să bucure”, declară regizoarea Leta Popescu.

Un spectacol despre copilărie inspirat de orașul Galați, VRABIA este și un tribut adus acestor locuri. Acțiunea este plasată în cartierul Țiglina IV. Acolo locuiesc membrii familiei Popovici, eroii spectacolului VRABIA. Cartierul există cu adevărat și se află în apropierea Combinatului Siderurgic Galați, la care se fac dese referiri în spectacol: „Afară mirosea a cocs din combinat. Eu nu știam ce înseamnă dar așa zicea tata: „Miroase a cocs, merge treaba!”. Când pornea Dacia să plecăm la țară spunea „să mai ia și combinatul o pauză”. Și noi ne imaginam că tata conduce combinatul!”.

Scenografia spectacolului VRABIA, semnată de Bogdan Spătaru, este și ea o recunoaștere a unora dintre cele mai cunoscute simboluri ale Galațiului: sculpturile din metal de pe Faleza Dunării. Una dintre ele i-a atras atenția în mod special lui Bogdan Spătaru. Este vorba despre lucrarea „Omagiu lui Brâncuși” a artistului german Ewerdt Hilgemann, pe care acesta a creat-o la Galați în 1991 și care acum se află pe Faleza Inferioară a fluviului. Scenograful Bogdan Spătaru s-a lăsat inspirat de „Omagiu lui Brâncuși” atunci când a creat decorul multifuncțional al spectacolului VRABIA, ce sugerează un apartament tipic dintr-un bloc comunist.

Atmosfera sonoră a spectacolului, creată de Oana Hodade, poartă și ea amprenta orașului Galați. Ea include sunete metalice, servind drept memento al decadelor în care acest oraș a fost susținut de cei doi coloși industriali, Combinatul Siderurgic și Șantierul Naval.

„Sunt pentru prima dată în Galați și-am încercat să aduc câte ceva din impresiile acestei prime întâlniri în spectacol. Mă fascinează orașele de la Dunăre și locuitorii lor, sunt îmbibate de nostalgie. Aici am descoperit o atmosferă luminoasă și caldă de vacanță, o oarecare încremenire în timp, senzația contrastantă dintre străzile pustii și dinamismul falezei, dar și o energie agresivă și tulburătoare pe care prezența apei o amplifică”, declară Oana Hodade.

Compoziția de lumini este semnată de Tudor Nicorici și Bogdan Spătaru.

VRABIA este un spectacol produs de Teatrul Dramatic „Fani Tardini” în cadrul Proiect 9. Teatru Românesc Contemporan.

„Suntem la finalul unei stagiuni care marchează trecerea la normalitate prin ridicarea tuturor restricțiilor cu care ne-am confruntat cu toții în ultimii doi ani. O stagiune în care s-a muncit foarte mult , în special la implementarea Proiectului 9. Parte din Proiect 9, spectacolul VRABIA reprezintă o invitație de revizitare a copilăriei unei generații care a cunsocut chinurile, dar și bucuriile tranziției. O incursiune într-o familie obișnuită din Galați care ne aduce aminte de propria noastră familie și de multe experiențe pe care le-am trăit și resimțit ca locuitori ai unui oraș industrial. Mi se pare că, prin intermediul acestui filtru, acest demers artistic devine unul foarte specific, foarte personal, devine un spectacol despre noi toți”, declară Florin Toma, directorul general al Teatrului Dramatic „Fani Tardini”.

Postări asemănătoare

Vernisaj al expoziției “Ochii lui Picasso, urechea lui van Gogh și mustața lui Dali”, sâmbătă, la Biblioteca Franceză

Reperul

Începe Festivalul Internațional de Folclor „Doina Covurluiului”

Reperul

Seară artistică româno-albaneză la Galați

Reperul