Reperul
Eveniment Politic

Președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen răspunde scrisorii semnate de europarlamentarul gălățean Dan Nica

În cursul lunii februarie, eurodeputatul Dan Nica, alături de eurodeputatul Rovana Plumb, au redactat o scrisoare adresată Președintelui Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, prin care atrăgeau atenția asupra „serioaselor derapaje ale democrației, ce au loc acum în România, mai precis a seriei de modificări structurale desfășurate de actuala guvernare, privind legislația electorală, modificări ce vin în contradicție cu standardele europene de bune practici în probleme electorale. Președintele Comisiei Europene a răspuns acestui demers, precizând că „în apărarea democrațiilor noastre, este esențial ca alegerile să fie protejate în toate statele membre. În acest sens, autoritățile administrative și judiciare trebuie să asigure conformitatea cu orice legislație UE aplicabilă și cu standardele relevante”. Eurodeputatul Dan Nica îi scrie pe 4 februarie președintelui Comisiei Europene și îi atrage atenția asupra unor modificări structurale desfășurate de actuala guvernare, afirmând că acestea vin în contradicție cu standardele europene de bune practici în problemele electorale, ”în sensul că orice schimbare structurală a sistemului electoral afecteaza direct stabilitatea legilor electorale și împiedică asigurarea unor condiții favorabile competiției electorale. Conform Comisiei d ela Veneția astfel de modificări nu ar trebui să aibă cu mai puțin de un an înaintea alegerilor planificate”. În replică, Ursula von der Lyen – Președintele Comisiei Europene  îi răspunde europarlamentarului gălățean, afirmând că democrația și statul de drept sunt valori fundamentale ale Uniunii Europene. ” În apărarea democrațiilor noastre, este esențial ca alegerile să fie protejate în toate statele membre. În această privință, autoritățile administrative si judiciare trebuie să asigure conformitatea cu orice legislație UE aplicabilă și cu standardele relevante. De remarcat că Comisia de la Veneția a Consiliului Europei recomandă în Codul său de Bune Practici în Materie Electorală ca elementele fundamentale ale legilor electorale, în mod special procedura sistemului electoral, calitatea de membrii a comisiilor electorale și creionarea limitelor de constituire, să nu poată fi obiectul unor amendamente cu mai puțin de un an înaintea unei alegeri sau să fie înscrise în constituție sau la un nivel mai înalt decât o lege obișnuită”. (…) ”În legătură cu situația din Romania, între noiembrie 2018 și mai 2019, Comisia a exprimat în mod repetat îngrijorări privind statul de drept, inclusiv în legătură cu procesul legislativ. Un element important al acestui proces este încurajarea funcționării sistemului național de echilibru al puterilor. Cu privire la acest caz particular pe care îl menționați în scrisoarea dvs., se pare că sistemul național de echilibru al puterilor, în mod special instituțiile din domeniile constituțional și legislativ, au adresat îngrijorări.
Comisia continuă să monitorizeze progresul României în reforma justiției și lupta împotriva corupției sub Mecanismul de Cooperare și Verificare. Sunt reasigurată de angajamentul României de a repune pe calea cea bună procesul de reformă și de a îndeplini rapid recomandările transmise de Comisie, în așa fel încât parcursul spre închiderea Mecanismului de Cooperare și Verificare să poată fi reluat”, scrie Ursula von der Lyen – Președintele Comisiei Europene.

Postări asemănătoare

C. Cristache (deputat PMP Galați): ”Trebuie să facem autostradă pentru cea mai mare aglomerare urbană: Galați-Brăila!”

Reperul

Cristache (PMP): “USR duce o luptă cu PNL pentru supremație în plan local”

Reperul

Pucheanu: PSD Brăila încearcă să câștige puncte electorale valorificând “neînțelegerile” istorice dintre gălățeni și brăileni

Sorin Rugină