Reperul
Economic

Prețul energiei termice destinată populației ar putea să se micșoreze

Legea nr. 196/2021 prevede o serie de modificări legate de sistemul de producere și furnizare a căldurii în sistem centralizat. Printre altele, aceasta prevede și reducerea cotei de TVA aplicate livrării energiei termice pentru populație.

Mai exact, energiei termice ar urma să i se aplice cota redusă de TVA de 5%, iar modificarea va intra în vigoare în Codul fiscal în termen de 6 luni calculate de la momentul publicării Legii 196 în Monitor – mai exact, din 13 ianuarie 2022. În acest moment, energia termică se taxează cu 19% (cota standard a TVA), ceea ce înseamnă că TVA-ul pentru aceasta va scădea cu 14%.

Pe lângă această schimbare, noua lege mai prevede și ca orice producător de energie termică să aibă posibilitatea de a se racorda la “rețelele de transport sau de distribuție a energiei termice care aparțin proprietății publice sau private a unităților administrativ-teritoriale”. Totodată, autoritățile locale pot decide să suporte în totalitate sau doar parțial costurile de racordare a consumatorilor și/sau a producătorilor, în funcție de interesul comunității.Suplimentar, noua lege introduce obligația pentru producătorii de energie termică de a furniza, pe toată perioada iernii, căldură populației.

Postări asemănătoare

Gălățenii își pot plăti, de luni, taxele și impozitele locale

Reperul

Sumele pe care le primesc profesorii care participă la Evaluarea Națională pentru clasa a VIII-a și la Bacalaureat cresc cu până la 60%

Reperul

Alexandru Dănăilă, către CUP Dunărea: Care sunt pierderile de apă din 2017 şi cine le-a acoperit?

Sorin Rugină