Reperul
Arte Cultural

Prima ediție a bienalei ”Camil Ressu” a fost un succes

În vremuri atipice, chiar și cultura are de suferit. La Galați, însă, artiștii plastici au reușit pentru câteva zile să alunge pandemia și să lase frumosul să invadeze spiritul. Așa că au organizat, pentru prima dată, o bienală națională de artă plastivă. Evenimentul a fost organizat de Muzeul de Artă Vizuală, în colaborare cu filiala gălăţeană a Uniunii Artiştilor Plastici şi cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean, care a alocat 149 de mii de lei pentru organizarea bienalei și premierea celor mai buni pictori, sculptori și graficieni.

“O premieră în orașul nostru, o premieră binemeritată pentru Muzeul de Artă Vizuală, primul muzeu de artă contemporană din România. În Galați se construiește cel mai modern și mai impresionant muzeu de artă din România, astfel că cea de-a doua ediție a acestei bienale va avea loc în noul sediu, grație susținerii Consiliului Județean”, a declarat Dan Basarab Nanu, directorul Muzeului de Artă Vizuală Galați.

”Această bienală are marele merit de a arătă că Muzeul de Artă Vizuală și Dan Basarab Nanu au o continuitate ca instituție și ca individ în ceea ce privește promovarea artei contemporane românești. Nicăieri ca la Galați nu poți să vezi astăzi în România fotografia artelor noastre vizuale. Am spus de mai multe ori că România este în continuare o mare putere în ceea ce privește artele vizuale. Acest lucru se vede aici, o recoltă absolut fascinantă de opera de pictură, grafică și sculptură. O pregătire fastuoasă pentru ceea ce va fi anul viitor: deschiderea Muzeului de Artă Vizuală. E foarte greu să faci o selecție pentru că sunt foarte multe lucruri de cea mai bună calitate, mai ales în domeniul picturii, dar și pentru grafică și sculptură. Este un mare succes pentru Galați și pentru Dan Nanu”, a declarat  academicianul Răzvan Theodorescu, președintele juriului bienalei.

”Muzeul de Artă Vizuală din Galați merită din plin să aibă o bienală pentru că acest muzeu este în continuare unul dintre cele mai importante din țară. E un muzeu de artă contemporană de altădată, de dinainte de 1990. Este spațiul unde Galațiul a dat culturii și în primul rând artei, nume foarte importante. Faptul că muzeul s-a legat de numele ”Camil Ressu” și bienala va purta de acum acest nume este relevant”, a spus sculptorul Cristian Bedivan, membru al juriului bienalei.

Câştigătorii au fost aleşi de un juriu format din academicianul Răzvan Theodorescu, criticul și istoricul de artă Pavel Șușară, sculptorul Cristian Paul Bedivan, David Sava, președintele UAP Galați și Dan Basarab Nanu, directorul Muzeului de Artă Vizuală Galați. Au fost acordate premii pentru sculptură, pictură și grafică. Creațiile premiate vor intra în patrimoniul Muzeului de Artă Vizuală.

Sculptură:

·       Premiul I – 11.000 de lei

·       Premiul II – 9.000 de lei

·        Premiul III – 8.000 de lei

Pictură:

·       Premiul I – 10.000 de lei

·        Premiul II – 8.000 de lei

·        Premiul III – 7.000 de lei

Grafică:

•        Premiul I – 9.000 de lei

•       Premiul II – 7.000 de lei

•        Premiul III – 6.000 de lei

Expoziţia poate fi vizitată până pe 18 octombrie, la sediul Muzeului de Artă Vizuală şi în sala de expoziție a filialei U.A.P.R Galați  “Nicolae Mantu”, cu respectarea normelor de siguranţă sanitară.

sursa foto: Muzeul de Artă Vizuală

Postări asemănătoare

Festivalul de datini și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou a adus 400 de colindători la Galați

Maria Vlad Romaniţă

George R. R. Martin în dialog cu Marian Coman: „Cred că o să avem mereu nevoie de poveşti”

Marian Coman

Florin Piersic Jr. și Byron dau voce cărții „Omulețul din perete”

Reperul