Reperul
Administratie Braila Economic Social

Primarul Brăilei: Taxa pe apa pluvială ar putea fi înjumătățită din luna aprilie

* Un director de la CUP Dunărea a fost demis în urma scandalului facturilor umflate *

Municipalitatea brăileană încearcă înjumătățirea taxei pe apa pluvială. Anunțul a fost făcut de primarul Marian Dragomir, care a precizat că, personal, dintotdeauna a fost împotriva acesteia, însă legislația nu permite eliminarea ei completă. În acest sens, în urma demersurilor făcute, edilul șef a precizat că este posibil ca din luna aprilie brăilenii să plătească această taxă la jumătate din valoarea ei actuală. “Am transmis documentații la ANRSC și ASRO încă de anul trecut. Am efectuat demersuri în Comitetul Director pentru a reduce acești indici la apa de ploaie. Eliminarea va fi posibilă atunci când vom avea o legislație clară în acest domeniu. În urma răspunsurilor de la ANRSC și a acordului, la prima şedinţă ADI Dunărea din acest an, propunem diminuarea pe lege a acestor coeficienți în felul următor: la suprafețe construite, motivat și cu justificări legale, de la 0,6 la 0,4, iar la suprafețele neconstruite, de la 0,08 la 0,04, deci la jumătate. În luna martie ar trebui să intrăm în Consiliul Local și din luna aprilie să putem să aplicăm această scădere”, a declarat edilul șef.

Un director comercial, demis

Totodată, primarul a anunţat că ancheta internă pe care a solicitat-o la CUP Dunărea, după ce un brăilean a demonstrat în instanță că i-au fost umflate facturile la apa pluvială, a dat primele rezultate și au “picat și primele capete”. “Domnul Stelian Drăgan, director comercial la acea dată, a fost demis pe 12.02.2018 de actuala conducere de la CUP «Dunărea» la finalizarea anchetei interne. Dumnealui era semnatar al contractului, director comercial la data încheierii contractului, și pe parcurs a gestionat și a urmărit acest contract. (…) Eu aș putea să numesc acest lucru, la nivelul respectiv, o mare neglijenţă în serviciu. (…) Nu vorbim despre bani luați personal acasă, dar e cert că au condus, în acest mod, la creșterea nejustificată a veniturilor Companiei”, a afirmat primarul.

Compania verifică acum toate contractele

Marian Dragomir a explicat cum a apărut eroarea în cazul brăileanului Mihai Stafidă, consumatorul care a demonstrat în instanţă cum CUP Dunărea i-a umflat facturile la apa pluvială. “În data de 19.04.2011 a fost încheiat contractul 26461 între CUP Dunărea și domnul Mihai Stafidă. La acea dată, apa meteorică se calcula pe baza unei formule care prevedea informații privind suprafața totală a imobilului domnului Stafidă, din care nu se deducea S1 (suprafața construită) și S2 (suprafața neconstruită). Din 2011, conform documentelor anexate, era nevoie să se facă detalierea între cele două suprafețe. (…) Domnul Stafidă nu a declarat către CUP Dunărea aceste informații la data semnării contractului și nici ulterior. (…) Necunoscându-se suprafața construită și cea de grădină, nu i s-au putut aplica noii coeficienți și de aici a rezultat acea diferenţă”, a relatat edilul șef.

Pentru ca acest caz să nu se repete, CUP Dunărea verifică acum toate contractele și le reactualizează. “În 12 zile au fost întocmite procese verbale pentru aproximativ 30% din contracte, totul actualizat la zi, și estimăm că până la sfârșitul lunii martie vor ajunge la peste 90%. Discutăm despre toate contractele, la rând. Pentru a nu mai exista diferențe. Vă dați seama că există situații în care nu este găsit nimeni acasă, deși ei trec de 2-3 ori, sau poate acolo nu locuiește nimeni. (…) Cei de la CUP Dunărea vor efectua demersuri către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară și vor lua aceste date în mod oficial de acolo, contra unor sume de 20 lei pentru fiecare utilizator. Noi preferăm ca cetăţenii să comunice aceste date din proprie iniţiativă, astfel încât să nu facem costuri suplimentare”, a afirmat primarul Marian Dragomir.

Dragomir îl critică pe Dănăilă

Edilului şef i se pare complet imoral ce face președintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, care era viceprimar atunci când au fost aprobaţi coeficienții de calcul pentru apa de ploaie şi care acum înfierează aceşti coeficienţi, deși i-a votat fără probleme. “Din partea CLM Brăila, la ședința respectivă a participat domnul viceprimar Alexandru Dănăilă care, conform dispoziției 3566 din 4.07.2012, avea atribuții de a urmări, coordona și răspunde de activitatea CUP «Dunărea» și – cel mai important lucru – de a asigura reprezentarea Municipiului Brăila în cadrul Adunării Generale a ADI Dunărea, care a stabilit coeficienții pentru taxarea apei de ploaie. (…) Cu unanimitate de voturi, Adunarea Generală a Asociației a aprobat acest proiect! (…) Dacă în cazul domnului Drăgan actuala conducere a CUP Dunărea a putut să ia măsuri, vă spun că mie îmi pare rău că domnul Dănăilă nu mai este și azi viceprimar pentru că aș fi luat aceeași măsură și cu dânsul”, a declarat primarul Marian Dragomir.

Edilul şef a mai spus că, în contextul în care Dănăilă se dovedește un mincinos, normal ar fi să-și dea demisia din fruntea PNL Brăila și să lase adevărații liberali să conducă partidul.

Postări asemănătoare

Noi drepturi pentru persoanele persecutate politic, pentru foștii deportați și prizonieri

Reperul

Educația financiară ar putea fi introdusă în școli

Reperul

Proiect unic de sterilizare în Galați

Reperul