Reperul
Social

Proiect de lege. Certificatul de handicap pentru cei cu afecțiuni ireversibile va trebui emis cu valabilitate nelimitată

Ca anumite persoane cu dizabilități să nu mai fie nevoite să se prezinte la reevaluările periodice pentru prelungirea termenului de valabilitate a certificatului de handicap, se stabilește, printr-un proiect de lege ce, odată cu promulgarea, devine Legea nr. 340/2023, ca acestea să primească, în mod obligatoriu, un certificat cu un termen permanent de valabilitate.

Astfel, persoanele care vor putea primi certificate cu valabilitate nelimitată vor fi cele “a căror afecțiune a generat deficiențe funcționale și/ sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil și care nu pot urma programe de recuperare”.

Această prevedere există și în prezent în Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, dar nu sub formă de obligație, ceea ce face ca, în practică, să nu fie respectată.

Pentru a se asigura că prevederea va fi respectată, senatorii au introdus sancționarea severă a comisiilor de evaluare care nu emit certificate de handicap cu termen de valabilitate nelimitat. Concret, acestea vor putea fi sancționate cu amenzi cuprinse între 30.000 și 100.000 de lei.

Postări asemănătoare

ADMITERE liceu 2023: Calendarul și probelor de aptitudini

Reperul

Gălățenii răspund apelului la donare de sânge lansat de Centrul Regional de Transfuzie

Maria Vlad Romaniţă

42 de imigranți au intrat în carantină

Maria Vlad Romaniţă