Reperul
Braila Eveniment

Proiect de modificare legislativă privind legea RCA

În ultimul timp, din ce în ce mai multe reclamații au apărut în legătură cu faptul că asigurătorii nu își respectă obligațiile pe care le au față de păgubiți. Teoretic, de la data comunicării solicitării de plată a despăgubirilor, aceste companii au la dispoziție 30 de zile pentru a genera o soluție. În realitate, folosindu-se de „interpretări legislative”, asigurătorii ajung să întindă pe o perioadă de câțiva ani soluționarea litigiilor. Acesta este motivul pentru care avocatul Bogdan Silitră împreună cu un grup de parlamentari au înaintat pe rolul Camerei Deputaților un proiect legislativ prin care asigurătorii ce dau dovadă de rea-credință prin încercarea eludării obligațiilor de plată să poată fi penalizați cu începere din a 30-a zi de la data comunicării cererii de despăgubire.       

Practic, în legislația actuală, pentru neefectuarea unei oferte justificative către păgubit, pentru neefectuarea unei oferte în termenul legal sau pentru respingerea unui dosar de daună fără motivare pertinentă, instanțele pot obliga asigurătorii la penalități de întârziere în procent de 0,2%/zi de întârziere raportat la cuantumul despăgubirii pe care asiguratorul o are de plată, însă cu începere de la cea de a 10-a zi de la data rămânerii definitive a unei hotărâri judecătorești. În acest fel, s-a ajuns ca păgubiții să fie obligați să aștepte câțiva ani finalizarea unor procese pentru a putea intra în posesia despăgubirilor.       

Acest proiect de modificare a legii RCA (132/2017) privește atât păgubiții din simple tamponări, dar și pe cei care au suferit vătămări corporale și care sunt obligați să aștepte finalizarea unui proces care poate dura chiar și 3 ani de zile pentru a-și putea obține o justă despăgubire.       

“Am promovat prezentul proiect de lege alături de un grup de parlamentari în interesul păgubiților pentru a descuraja asigurătorii RCA de a mai apela la practici abuzive și pentru că păgubiții să nu fie obligați să aștepte finalul unui proces civil sau penal pentru a-și obține despăgubirea. Ne dorim astfel descurajarea asiguratorilor de a mai apela la „tactici” neloiale pentru a amâna plata despăgubirilor. La promovarea acestui proiect am luat în calcul și punctul de vedere al Institutului Național al Magistraturii din anul 2021, care împreună cu toate Curțile de Apel din țară au ajuns la aceeași concluzie. Astfel, se impune promovarea acestei propuneri legislative de modificare a legii RCA pentru o unificare a practicii judiciare”, a declarat avocatul Bogdan Silitră. 

Dacă această modificare va trece de cele 2 camere ale Parlamentului, păgubiții din accidente rutiere vor avea parte atât de un tratament corect și echitabil raportat la suferințele pe care le-au îndurat, cât și de despăgubiri corecte, plătite în termenul legal. În caz contrar, asiguratorii vor fi nevoiți să achite penalități usturătoare.

Postări asemănătoare

I.Rotaru (președintele PSD Brăila), despre condamnarea pentru proxenetism și participare la grup infracțional: ”o boacănă”

Reperul

Băut și fără permis, prins la volan

Maria Vlad Romaniţă

(VIDEO) Armă letală adusă ilegal din Franța