Reperul
Social

Proiect MAI. Lipsa îndelungată a RCA și ITP va putea duce la radierea automată a mașinii din circulație

Un proiect de ordonanță de urgență propus dezbaterii publice de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) prevede noi situații în care radierea unui vehicul va fi efectuată din oficiu, ambele situații putând interveni ca urmare a nerespectări unor prevederi referitoare la valabilitatea RCA și a inspecției tehnoce periodice (ITP).

Mai exact, prima dintre aceste situații este aceea conform căreia suspendarea înmatriculării vehiculelor intervine dacă proprietarii nu au o asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA), care să acopere daunele provocate terților în caz de accidente rutiere. În acest caz, mașina va fi considerată ca fiind neînmatriculată ”la data încetării valabilității asigurării obligatorii pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terților prin accidente de circulație, situație în care suspendarea încetează la data începerii valabilității unui nou contract de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie”. În această situație, daca trec 9 luni si masina tot nu are RCA, va fi radiată automat din circulație, conform noii norme.

De asemenea, în condițiile în care Codul rutier prevede suspendarea înmatriculării ”la data expirării sau, după caz, a anulării inspecției tehnice periodice și încetează la data la care vehiculul trece o nouă inspecție tehnică periodică”, MAI propune ca perpetuarea acestei situații pe o perioadă mai mare de trei ani să atragă radierea din oficiu a autovehiculului. Pentru a se aplica, proiectul de OUG trebuie adoptat de Guvern.

Postări asemănătoare

Când este următoarea minivacanță pentru români

Reperul

Tinerii care au împlinit 18 ani vor primi cardul de sănătate

Reperul

Modificări importante ale Codului rutier

Reperul