Puțini români știu că au dreptul să refuze recepția reparațiilor unei mașini în service și implicit plata acestui serviciu, dacă service-ul nu respectă obligațiile stabilite prin lege.
Concret, o Ordonanță în vigoare de aproape 12 ani prevede că service-urile sunt obligate să asigure posibilitatea ca beneficiarul să asiste vizual, într-un spaţiu special amenajat, în condiţii de siguranţă, separat de spaţiul de lucru, în mod direct sau prin intermediul unui sistem video, la modul în care sunt executate reparațiile și în care sunt utilizate piesele, ansamblele şi materialele şi în care este efectuată manopera.
Nerespectarea acestor condiţii dau dreptul beneficiarului să refuze motivat în scris semnarea recepţiei reparațiilor, prevăzute în devizul de lucrări, şi inclusiv plata acestora, până în momentul în care acesta nu mai are obiecţiuni în ce priveşte realitatea şi calitatea lucrărilor.
Legea prevede și că refuzul motivat în scris al semnării recepţiei de către beneficiar reprezintă o contestaţie, care se înregistrează în registrul contestaţiilor al operatorului economic.
Dacă refuzul beneficiarului se menţine, acesta sau service-ul poate formula o contestaţie la reprezentanţa R.A.R. şi poate solicita prezenţa unui reprezentant al reprezentanţei R.A.R., care, în termen de maximum 7 zile lucrătoare, analizează contestaţia şi dispune aplicarea măsurilor legale.
Dacă măsurile dispuse de R.A.R nu conduc la rezolvarea contestaţiei, beneficiarul poate depune, după caz, plângere la instanţa competentă, conform prevederilor legale, informând în acest sens şi reprezentanţa R.A.R, se mai arată în actul normativ.