Reperul
Eveniment

Propunere. Contracte de muncă pe perioadă nedeterminată, pentru asistenții maternali

Statutul asistenților maternali profesioniști ar putea fi modificat astfel încât să cuprindă o serie de beneficii în raportul lor de muncă, dacă o propunere legislativă înregistrată miercuri la Senat va ajunge să se aplice.

Astfel, se urmărește extinderea măsurilor de protecție socială de care pot beneficia asistenții maternali profesioniști.

Prin urmare, contractul individual de muncă, va putea avea o perioadă nedeterminată. Trebuie menționat că, în prezent, valabilitatea contractului individual de muncă este de trei ani, după cum apare în HG nr. 679/2003.

Potrivit reglementărilor actuale, contractul individual de muncă al asistenului maternal poate fi suspendat sau chiar încheiat în funcție de diferite situații, inclusiv în acele cazuri în care acesta nu deține în îngrijire un copil.

Acest lucru duce la încetarea plății salariului, lăsând asistentul maternal fără venituri, ceea ce contravine prevederilor incluse în Codul muncii, conform cărora salariatul trebuie să beneficieze de plata unei indemnizații pe durata de reducere sau întrerupere a muncii, care nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază.

În urma modificărilor propuse, „În perioada în care, din motive ce nu țin de voința acestuia, asistentul maternal nu are în plasament sau în încredințare copii și nu desfășoară activitate în condițiile atestatului valabil, acesta beneficiază de o indemnizație, plătită din fondul de salarii al angajatorului, care nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, iar durata de valabilitate a atestatului se prelungește corespunzător”.

Postări asemănătoare

Accident aviatic: Un avion utilitar a pierdut înălţime, a lovit un tir şi s-a prăbuşit pe câmp

Gina Bradea lansează două cărți de bucate la Galați

Reperul

Revelion în stradă cu foc de artificii pe platoul Sălii Sporturilor

Reperul