Reperul
Cultural Literatura

Prozatoarea Doina Ruști vine la Galați

Miercuri 22 septembrie, orele 17.30, la Biblioteca V.A.Urechia din Galați, prozatoarea Doina Ruști va citi din romanul de debut „Omulețul Roșu”, apărut în 2004 și reeditat în 2021 la editura Litera.

Doina Ruști & Editura Litera organizează un turneu de lecturi prin câteva orașe din țară. Romanul ales de prozatoare pentru această ocazie este ”Omulețul roșu”, prima ei carte de ficțiune. Lectura va fi însoțită de discuții legate de debutul scriitoricesc, în general, de industria cărții, de edituri și de colecția pe care Doina Ruști o coordonează – Biblioteca de Proză Contemporană, a Editurii Litera.

Prima lectură publică va avea loc la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, din Galați (str M. Bravu, nr 16), pe esplanadă. Alături de Doina Ruști se vor afla scriitorul Andrei Velea, Corina Dobre, și Geta Eftimie –  din partea bibliotecii. Evenimentul este susținut de Cenaclul Noduri și Semne și de Librăria Humanitas.


Omulețul roșu a apărut în 2004, fiind reeditat în 2012 și în 2021, la Editura Litera.  A fost tradus în italiană, bucurându-se de două ediții: 2012 (Florența), 2021 (Roma).

„Povestea Laurei, personajul principal din «Omulețul roșu», este o aventură în lumea virtuală, explorând tărâmul corupt al visului digital. Orașe enigmatice populate cu pasaje secrete și mesaje indescifrabile, căderi amețitoare în întuneric, căutări suprarenale și zboruri eterice, creaturi monstruoase sau curioase, peisaje străine și tulburătoare, o fetiță, încă nenăscută, care face minuni, o procesiune de pantofi animați, cărări periculoase și o casă albă – toate acestea și multe altele sunt alazarul, pur sentiment al uluirii, un univers halucinat, convulsiv, absurd și o lume coerentă și reală, așa cum doar fantezia înseși poate să fie, o țară a minunilor, electronică, bizară și imprevizibilă, în care Laura se aventurează fermecată și obstinată ca o telematică Alice”, notează profesorul Roberto Merlo, scriitor și traducătorul cărții.


DOINA RUŞTI, prozatoare apreciată pentru forța epică, pentru originalitatea și erudiția romanelor sale, a scris  trilogia fanariotă, compusă din Homeric (2019), Mâța Vinerii (2017) și Manuscrisul fanariot (2015), dar și alte romane de succes, cu miză socială puternică: Fantoma din moară (2008), Lizoanca (2009), Zogru (2006) s.a. Cel mai recent roman al său este Paturi oculte (2020). Traduse în numeroase limbi de circulație, inclusiv în chineză, scrierile sale s-au bucurat de exegeze și de recenzii laudative în numeroase publicații internaționale. Printre altele, a primit Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România/2008 și Premiul Ion Creangă, al Academiei Române/2009. Doina Ruști coordonează colecția Biblioteca de Proză Contemporană, la Editura Litera, este scenaristă și ține cursuri de scriere creativă la Universitatea din București.

Postări asemănătoare

“Tata mută munții”, thrillerul în regia lui Daniel Sandu, în premieră la Galați

Reperul

VIDEO: Măștile populare ale meșterului gălățean Paul Buța, în serialul „Lucifer” de pe Netflix!

Maria Vlad Romaniţă

Peste 300 de elevi din județul Galați, în concursul “România Mea”

Reperul