Reperul
Administratie Galati

Pucheanu: Dacă Transurb va continua în același mod, anul viitor vom auzi de un alt faliment răsunător

* Primarul Ionuţ Pucheanu consideră că Transurb trebuie să își reducă mult cheltuielile de funcționare și poate face asta achiziționând mijloace de transport noi, nu la mâna a doua *

Primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, a declarat, în cadrul emsiunii „Deschide Lumea” de la Realitatea TV Galaţi-Brăila, că societatea edilitară de transport public, Transurb SA, trebuie să îşi reducă mult cheltuielile de funcţionare şi poate face asta achiziţionând mijloace de transport în comun noi, nu la mâna a doua. Dacă Transurb nu va reuși să închidă niște robinete”, ar putea intra în faliment chiar anul viitor, exact cum s-a întâmplat la Calorgal, o altă societate neperformantă care s-a prăbuşit sub povara managementului defectuos.

M-am opus şi încă o dată o spun: cetăţenii municipiului Galaţi ce utilizează mijloacele de transport în comun au nevoie şi merită cele mai bune condiţii de transport, nu mă dezic de la chestia asta, e un deziderat pe care l-am început prin achiziţia celor 14 troleibuze noi-nouţe. (…) Trebuie să gândim în termeni medicali. Domnule, mi s-a cangrenat un deget, o mână. Ca să salvezi corpul, ca să te salvezi tu, ca fiinţă, trebuie să iei la un moment dat decizia de amputare a membrului afectat. Aşa trebuie gândit în fiecare societate neperformantă. Iar Transurb, în momentul de faţă, cu toate deciziile fostelor conduceri, e o societate afectată major din toate punctele de vedere. Evident că şi liderii sindicali vor trebui să intre într-o logică a unor paşi necesari a fi implementaţi. Pentru că altfel, dacă nu anul acesta, anul viitor vom auzi de un alt faliment răsunător, la fel cum s-a întâmplat cu Calorgal. Oamenii trebuie să înțeleagă că nu se poate la nesfârșit în gaură neagră, trebuie să tăiem de undeva, trebuie închise nişte robinete, a declarat primarul la Realitatea TV Galați-Brăila.

Declarația edilului șef vine după scandalul izbucnit în urmă cu o săptămână, când Transurb a lansat o procedură de achiziție a 30 de autobuze la mâna a doua, invocând parcul auto insuficient. Primarul s-a opus imediat și ferm intenției, forțând conducerea societăţii să oprească achiziţia. Am convenit cu dumnealor să pornească o licitaţie pentru achiziţia de 20 de autobuze noi-nouţe, de ultimă generaţie la nivelul motorizării, în care Primăria să vină terţ susţinător în demersurile dumnealor. Sper să îşi găsească finanţarea pe piaţa liberă. Nu e vreo super sumă de care au nevoie şi pe care o bancă serioasă să nu o poată finanţa, în condiţiile în care Primăria îşi va pune parafa acolo, girăm această achiziţie. Au mână liberă în acest moment, dar pe principii corecte, a precizat Ionuţ Pucheanu.

Primarul a reiterat faptul că strategia sa este aceea de a moderniza parcul auto de transport în comun prin achiziţia de autobuze, troleibuze şi tramvaie noi şi cât mai puţin poluante. „Urmează până la sfârşitul anului să mai ajungă încă trei troleibuze noi-nouţe. Deci, avem o flotă complet schimbată, nou-nouţă, de transport electric cu troleibuzul la nivelul municipiului Galaţi. Urmează, cel mai probabil într-o săptămână, să semnăm contractul de achiziţie de tramvaie. Sunt 18 tramvaie. Asta înseamnă schimbarea completă a întregii garnituri de tramvaie pe care Transurb o foloseşte în momentul de faţă. Evident că ele nu vor ajunge peste noapte, ci le vom vedea pe străzile din Galaţi undeva spre sfârşitul lui 2019 pentru că durează producţia unor astfel de mijloace de transport. Nu în ultimul rând, am depus pe Fondul de Mediu solicitarea finanţării pentru achiziţia a 50 de autobuze hibrid de ultimă generaţie cu ajutorul cărora toată gama de mijloace de transport utilizate într-o societate modernă ducându-se spre zona eco, spre o emisie de gaze poluante mult redusă, a spus primarul Ionuţ Pucheanu la Deschide Lumea.

 

Postări asemănătoare

S-a stabilit când va fi deschisă circulația pe Centura Tecuciului

Reperul

Peste 300 de elevi din județul Galați, în concursul „România Mea”

Reperul

10 soluții PLUS pentru dezvoltarea durabilă a Galațiului

Reperul