În ultima ședința a Consiliului Local, s-a aprobat un regulament privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Galați. Materialul, destul de stufos, prezintă o serie de reguli pe care fiecare gălățean ar trebui să le respecte, pornind de la curățenia orașului și terminând cu reguli de protecția mediului și prevenirea poluării. “Am făcut un singur regulament care să fie că o mică Biblie a modului în care un cetățean ar trebui să se comporte. Acolo sunt o groază de articole care spun ce nu ai voie să faci”, a declarat Ionuț Pucheanu, primarul Galațiului, la Realitatea Tv Galați – Brăila. Amenzile prevăzute pentru cei care nu vor respecta aceste reguli sunt cuprinse între 1000 și 2500 de lei. “Polițiștii locali vor monitoriza (…). Plimbările lungi cu mașina ale agenților Poliției Locale ar trebui să dispară, și ei să fie mai mult pe jos, printre cetățeni (…). Gălățenii au cerut mărirea cuantumului amenzilor, lucru pe care l-am și făcut”, a mai declarat Pucheanu.
Parcurgând documentul aprobat de către consilierii gălățeni, se poate constata că este în dezacord cu un studiu realizat în perioada în care Marius Stan era primarul Galațiului, intitulat „Master Plan/ Potenţialul natural şi peisager din teritoriul municipiului Galaţi”, care a costat 65.113 de lei şi a fost realizat de SC Atelier Foaie Verde SRL.
Astfel, în 2014 aflam că “pășunatul este o metodă ecologică de întreținere a spațiilor verzi, atât în interiorul orașului (parcuri, grădini), cât și în zonele periferice”, argumentul fiind că “oile permit pășunilor să arate ca terenurile de golf”. Erau desenate traseele din oraș pe care vor circula oile, caprele, vacile și caii, “în perioadele primăvară-vară, toamnă-iarnă (…), în funcție de apetența animalelor. În general se începe cu oile, apoi caprele, vacile și în cele din urmă caii ”. Pentru a fi mai convingători, realizatorii proiectului au anexat câteva planșe frumos ilustrate cu oile păscând în oraș, pe marginea drumului.
La ultima ședință, consilierii locali au votat un regulament ce prevede că este interzisă “creșterea de animale și păsări în cartierele de blocuri de locuințe și zonele adiacente acestora pe o rază de 250 m”. “Creşterea animalelor și a păsărilor, altele decât cele de companie, în municipiul Galaţi este interzisă, cu excepția zonelor Filești, Barboși și Bădălan. Creșterea animalelor și păsărilor în aceste zone este permisă numai cu respectarea obligaţiilor sanitar-veterinare şi a normelor de igienă în vigoare”, pășunatul pe spațiile verzi fiind interzis în Galați. „Încercăm să ne urbanizăm”, a fost reacția primarului când i-au fost amintite recomandările făcute de firma Atelier Foaie Verde SRL.
Dacă în 2014 plăteam 65.000 lei pentru a fi încurajați să facem agricultură și apicultură pe acoperișurile blocurilor, propunându-ni-se „livada urbană de cartier”, în locul parcărilor dintre blocuri, astăzi avem un regulament care prevede clar că este interzis a se „cultiva plante leguminoase în zona blocurilor de locuințe”.
Garajele erau descrise de cei de la SC Atelier Foaie Verde SRL că fiind „mici cabane pline de vise și povești”. Aici trebuie să recunoaștem că atât administrația Stan, cât și actuală administrație au început să pună la pământ aceste mici cabane care împânzeau orașul. Și atunci, rămâne întrebarea pentru ce am plătit 65000 de lei în 2014?
Este doar unul dintre exemplele pe care le putem da pentru a arăta cum se pot cheltui banii contribuabililor pe proiecte pe care nu le folosește nimeni.