Reperul
Economic

Rate mai mici în 2024 pentru românii cu credite în lei

Ratele la creditele cu rata curentă variabilă în funcție de ROBOR vor scădea de la 1 ianuarie. De asemenea, IRCC va scădea de la 1 aprilie, atunci când vor scădea și ratele creditelor ajustate în funcție de indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC).

Primii care beneficiază sunt cei cu credite făcute înainte de 2017, care plătesc dobânzi calculate după indicele ROBOR. Ratele lunare cu adevărat mai mici vor veni însă abia după ce banca centrală va reduce dobânda cheie.

Mediile ROBOR la 3 luni și 6 luni din trimestrul al patrulea din 2023 au scăzut de la 6,42%, în trimestrul al treilea, la 6,31%, respectiv de la 6,52% la 6,39%. Acestea sunt cele mai reduse valori trimestriale de după a doua pătrime a lui 2022.
Concret, băncile sunt obligate să actualizeze trimestrial sau semestrial dobânzile variabile, pot alege să aplice valoarea dintr-o anumită zi sau media dintr-o anumită perioadă a ROBOR, ceea ce poate aduce diferențe semnificative de la bancă la bancă.

Potrivit cotațiilor zilnice ale IRCC, o scădere a ratelor va fi marcată abia în luna martie. Nivelul actual, înregistrat la 5,97%, va fi menținut până la finele lunii martie, conform BNR.

Prognozele indică o scădere a acestui indice începând cu al doilea trimestru, ceea ce va conduce la reduceri vizibile în ratele percepute de către utilizatori.Începând cu luna mai sau chiar din a doua jumătate a anului, analiștii se așteaptă ca BNR să vină cu prima scădere a ratei cheie și, implicit, a ratei la facilitatea de depozit.

Dacă excedentul mare de lichiditate se va menține, atunci se va deschide spațiul pentru noi scăderi ale referințelor interbancare.

Pentru creditele legate de ROBOR aceste scăderi mai semnificative ar putea fi transmise în dobânzile la credite încă din trimestrul al treilea sau al patrulea.

Postări asemănătoare

Indemnizatia pentru internship, majorată

Reperul

Fondurile alocate programului Noua Casă, EPUIZATE

Reperul

(VIDEO) Dan Nica(europarlamentar PSD), despre limitarea UE a călătoriilor cu avionul: „Este un FAKE NEWS!”

Reperul