Reperul
Eveniment Galati Social

Razie a polițiștilor locali la părinții elevilor cu multe absențe la școală

* Părinții care nu își trimit copiii la școală riscă amenzi cuprinse între 100 și 1.000 de lei ori muncă echivalentă în folosul comunității sau chiar închisoare de la trei luni la un an *

S-au trezit cu polițiștii locali la poartă din cauza absențelor acumulate de copii la școală. Se întâmplă la Galați, unde, la inițiativa primarului și la solicitarea unităților de învățământ, polițiștii locali merg la cei care au copii minori la școală pentru a-i informa că riscă amenzi sau chiar închisoare de la trei luni la doi ani dacă nu își duc copiii la cursuri.

Este al doilea an în care polițiștii locali fac o astfel de acțiune. De data aceasta, oamenii legii au pornit din casă în casă după ce o unitate de învățământ din oraș, Școala Nr. 15, a anunțat că are 21 de copii care nu au mai venit la școală și riscă să abandoneze cursurile. Fiecare dintre cei 21 de copii vizați a acumulat între 60 și 100 de absențe. ,,După ce primesc vizita polițiștilor vin de două, trei, cinci ori la școală și după aceea se întorc la activitățile pe care le făceau înainte. Atât timp cât noi nu putem avea decât regulamentul școlar și sprijinul Poliției Locale, mai mult de atât nu putem face. Nu îi putem exmatricula, ei primesc nota patru sau doi la purtare, regulamentul zice că pentru fiecare 10 absențe nemotivate se scade un punct la purtare, rămân repetenți și îi avem înscriși și anul următor, și tot așa până când au vârsta să îi scoatem din documente. La nivelul școlii, 90% dintre familii sunt defavorizate. Avem copii care la prima brumă au venit în papuci. Sunt familii cu ajutorul social și alocație complementară. Îi scot de la alocația complementară și îi duc la cerșit. Într-o lună, la o clasă s-au adunat 685 de absențe”, a spus Nicolae Ciocan, de la Școala Nr. 15.

Părinții nu au avut prea multe explicații de oferit. Unii se plâng că nu știau că ai lor copii chiulesc, în timp ce alții dau vina pe boli sau pe afecțiuni, gen obezitate, care îi determină pe copii să nu se ducă la școală deoarece colegii fac glume pe seama lor.

Polițiștii locali vor continua aceste acțiuni de câte ori vor fi solicitați de către vreo unitate de învățământ. ,,Poliția Locală Galați a pregătit, ca și anul trecut, un program intitulat „Siguranța în școli 2018-2019”. Acest plan a fost conceput deoarece avem multe solicitări de la conducerile școlilor privind abandonul școlar, care este în creștere. Poliția Locală, prin împuternicirea primarului, are atribuții de a sancționa faptele părinților care, în mod nejustificat, nu își trimit copiii la școală. De asemenea, acești părinți sau tutorii legali pot fi învinuiți și de săvârșirea infracțiunii de împiedicare de a frecventa învățământul obligatoriu, faptă care se poate condamna cu închisoare de la trei luni sau un an sau cu amendă”, a precizat Petrică Hahui, directorul Poliției Locale Galați.

Părinții care nu își trimit copiii la școală riscă amenzi cuprinse între 100 și 1.000 de lei ori muncă echivalentă în folosul comunității. În plus, părinții pot fi pedepsiți și cu închisoare de la trei luni la un an.

Postări asemănătoare

Ce se întâmplă cu adeverințele de apartenență la etnia rromă pentru elevii care intră la liceu pe locurile speciale

Reperul

Proiect. Se introduce o perioadă de adaptare pentru creșă

Reperul

1.500 de oameni au protestat la Galați, în semn de solidaritate cu mitingul diasporei

Maria Vlad Romaniţă