Reperul
Alegeri Politic

Reclamații de fraudă electorală depuse la Poliție și la BEJ

Mai multe reclamații de fraudă electorală au fost depuse la poliție, dar și la Biroul Electoral Județean. Reclamațiile vizează neconcordanțe între procesele verbale și raportările acestora la birourile de circumscripție, dar și fraudă efectivă. Una dintre reclamații a fost făcută chiar de președintele Biroului Electoral de Circumscripție Galați care a constatat că la una dintre secțiile de votare există diferențe între numărul de buletine de vot și numărul persoanelor care și-au exercitat în mod efectiv dreptul de vot.

”Sesizarea a fost făcută la Secția 3 Poliție Galați de președintele Biroului Electoral de Circumscripție al municpiului Galați, care a constatat că la una dintre secțiile de votare există neconcordanțe între numărul buletinelor de vot și numărul persoanelor care și-au exercitat în mod efectiv dreptul de vot. În urma sesizării a fost întocmit dosar penal și polițiștii fac cercetări pentru infracțiunea de fraudă electorală”, a precizat cms. șef Gabriela Costin – purtător cuvânt la IPJ Galați.

La Biroul Electoral Județean au fost primite mai multe sesizări . Ele erau formulate de aceeasi formatiune politică. Trei dintre ele au fost redirecționate către Biroul Electoral Central pentru că vizau acuzații de fraudă.

”Membrii au analizat sesizările primite, parte dintre ele au fost respinse, parte din ele au fost comunicate la Biroul Electoral Central. Cererile respinse vizau modalitatea de repartizare a unor mandate și s-a constat că s-au repartizat corect, motiv pentru care au fost respinse, iar celelalte erau sesizări privind frauda elctorală și, conform legii 115, aceste sesizări se înaintează către BEC. Au fost trei seisizări pe fraudă, toate au fost înaintate către BEC, toate venite de la același partid, dar au vizat Birouri electorale de circumscripție distincte. Am avut alegeri locale, au fost patru buletine de vot, a existat  o procedură de verificare a acestor buletine și  de înscriere a rezultatelor votării,  a proceselor electorale mai precis, în primul rând la nivelul secțiilor de votare, prin intermediul acelei tablete, au plecat cu  erori, deși, teoretic, ar fi trebuit să fi fost rezolvate la nivelul secției de votare și să fie constate și să se procedeze la reverificarea proceselor verbale, în vederea întocmirii lor corecte, următorul Birou electoral, respectiv  Biroul Electoral de Circumscripție, constituit la nivelul fiecărei unități administrativ teritoriale avea obligație să verifice, la rândul lor prin informaticienii pe care i-au avut la dispoziție, corelația dintre procesele verbale, parte dintre Birourile de Circumscripție și-au făcut treaba. Din păcate, sunt procese verbale care au ajuns cu erori la  Biroul  Electoral Județean, motiv pentru care, la nivelul Biroului Electoral Județean a trebuit să reluăm verificarea acestor procese verbale și s-au constatat și îndreptat aceste erori. Fiind patru  buletine de vot, vă dați seama că procesul a fost unul îndelungat. Având în vedere această modalitate de verificare a proceselor verbale, aplicațiile de constatare a rezultatelor votării au fost concepute astfel încât  la nivelul Birourilor electorale de circumscripție să fie  blocate orice alte modificări în aplicație. Acesta este motivul pentru care în momentul de față aplicația este nefuncțională, nu pot fi făcute aceste corecții pe care noi le-am constatat la BEJ, se lucrează la nivelul BEC pentru remediarea acestor probleme. După ce vor fi remediate, vom putea să introducem rezultatele corecte, procesele verbale , mai precis, corecte. Vreau să precizez că toate verificările pe care le-am făcut  nu au vizat modificări ale voturilor valabil exprimate, așa cum au fost constatate la nivelul secțiilor de votare, așa au plecat voturile valabil exprimate mai departe. De altfel, orice contestație pe voturile valabil exprimate puteau fi depuse doar la nivelul secțiilor de votare”, a precizat Andi Mihalache, purtator de cuvânt BEJ Galați.

Anunțarea rezultatelor finale la Galați este întârziată din cauza erorilor multiple venite la BEJ din partea birourilor de circumscripție, care nu au aplicat datele correct, ceea ce a necesitat un volum mai mare de muncă pentru verificări și corectări.

Postări asemănătoare

Senatorul Nicolae Marin (PRO România) îi solicită lui Orban deschiderea anului școlar la 1 octombrie

Reperul

”Adevărata reformă în Sănătate înseamnă respect pentru pacient și acces la servicii medicale de calitate”

Reperul

Pe 1 iunie, PNL Brăila începe să strângă semnături pentru un referendum de demitere a primarului și dizolvare a CLM

Reperul