Reperul
Social

Refugiații din județul Galați învață limba română

Primele ore de învățare a limbii române, în cadru organizat, au început să se desfășoare la Galați, în Căminul Cultural din localitatea Șendreni. Un cadru didactic oferă gratuit ore de învățare a limbii române tuturor refugiaților care doresc să învețe să comunice măcar cuvintele uzuale. Inițiativa aparține autorităților locale și a unei asociații neguvernamentale și asta pentru că în localitatea Șendreni sunt cazați în acest moment, la diverse gazde, 20 de copii și 25 de adulți.

Greutățile de comunicare între refugiați și gazde, solicitările unor nevoi simple și mai ales lipsa potențialului de socializare au condus la deschiderea unui curs de limba română, nivel începător, pentru toți cei care doresc, indiferent de vârstă. Surpriza a fost că în prima zi s-au prezentat deopotrivă copii și adulți. Poveștile lor sunt în bună parte aceleași, brăzdate de zgomotul obuzelor, al sirenelor și frica de atacul militarilor ruși.

”Vreau să învăț limba română ca să pot comunica, să le pot mulțumi celor la care stau acum, oameni cu inima mare de aici, din Șendreni, care ne-au ajutat foarte mult și ne ajută în continuare “, a spus Tatiana, una dintre refugiatele din Ucraina.

În prima zi de studiu, refugiații au învățat formulele simple de adresare. Unii iau în calcul și faptul că dacă se va prelungi războiul vor avea nevoie de limba română ca să își găsească un loc de muncă.

Postări asemănătoare

Interzicerea vânzării cartelelor prepay fără buletin, soluție reanalizată

Reperul

De mâine se dau subvenţii pentru afaceri noi. Vezi cum poți lua peste 30.000 de euro

Reperul

(VIDEO) Soluții pentru a face meseria de profesor mai atrăgătoare

Reperul