Reperul
Braila Eveniment Galati

Regulile și calendarul înscrierilor la creșe și grădinițe. Cât costă să îți dai copilul la o grădiniță privată

A fost decis calendarul de înscriere la creșă și la grădiniță pentru anul școlar 2024-2025. Prima etapă de înscriere va începe din 27 mai și se va termina pe 14 iunie.

Anul acesta, înscrierile pentru învățământul preșcolar și antrepreșcolar se vor desfășura mai devreme ca în alți ani, mai exact prima etapă va avea loc între 27 mai și 14 iunie 2024, pentru copiii care se înscriu pentru prima oară. Înainte de această perioadă, între 20 și 24 mai are loc reînscrierea celor care frecventează deja creșa sau grădinița.

Pe 14 iunie se vor afișa listele cu numele celor înscriși și numărul de locuri libere după prima etapă de înscrieri.

A doua etapă de înscriere

A doua etapă de înscriere va avea loc între 17 iunie și 5 iulie. De altfel, pe 5 iulie vor fi anunțate listele copiilor înscriși, dar și numărul de locuri rămase libere. Între 19 și 29 august va avea loc etapa de ajustări, când vor fi înscriși copii care nu au participat la primele două etape de înscriere.

Listele după etapa de ajustări vor fi afișate pe 30 august.

Documente necesare pentru înscrierea la creșă și grădiniță

– copie de pe certificatul de naștere al copilului;

– copie de pe actele de identitate ale părinților și, după caz, copie a hotărârii/sentinței de plasament sau a sentinței de încredințare în vederea adopției;

– adeverință de angajat pentru fiecare dintre părinți, pentru tipul de program prelungit, respectiv pentru înscrierea în învățământul antepreșcolar;

– alte documente doveditoare care fac obiectul criteriilor generale sau specifice de înscriere;

– adeverință de la medicul de familie în care să se menționeze că respectivul copil este sănătos clinic;

– avizul epidemiologic/dovada de vaccinare întocmit(ă) conform prevederilor elaborate de Ministerul Sănătății, cu privire la intrarea copilului în colectivitate, eliberat de medicul de familie al copilului cu maximum 5 zile înainte de a începe frecventarea unității.

Taxa lunară medie pentru creșele și grădinițele de stat

Amintim că, de anul trecut, grupa mijlocie a devenit obligatorie. Astfel, toți copiii de 4 și 5 ani trebuie să fie înscriși la grădiniță până să ajungă în clasa zero. Iar până în 2030, va deveni obligatorie și grupa mică.

Țara noastră ocupă ultimul loc în ceea ce privește rata de participare la învățământul preșcolar, adică de 82,4%, potrivit datelor Eurostat. Asta în timp ce media europeană este de 95,4%, conform sursei citate.

Taxa lunară medie de la nivel național pentru creșele și grădinițele de stat este de 1.600 de lei. Iar aceste taxe nu includ costurile pentru opționale, ci doar taxa lunară și costurile pentru hrana zilnică a copilului.

Părinții ai căror copii nu prind loc la creșele sau grădinițele de stat trebuie să scoată lunar din buzunar între 2.000 și 3.000 de lei la o instituție privată.

Postări asemănătoare

(VIDEO) Descinderi la contrabandiștii de haine și țigări

Maria Vlad Romaniţă

Lupul paznic la oi

Maria Vlad Romaniţă

UPDATE ora 14:00: Drumuri naţionale și judeţene închise în Brăila. Spre Insula Mare bacurile trec doar pentru urgenţe

Reperul