Reperul
Economic Eveniment

Reprezentanții HoReCa nu se regăsesc în protestele din stradă

Protestele care au împărțit România în două, în ultima săptămână și care au avut și episoade cu violență atât în Galați cât și în Brăila nu sunt împărtășite de oamenii de afaceri. Deși domeniul HoReCa este ”îngenunchiat”, iar sălile de fitness au fost închise, reprezentanții celor două categorii de afaceri condamnă protestele care au loc în aceste zile.

”Am fost și eu la aceste proteste. Am vrut să particip, dar când am ajuns acolo și am văzut ce se scanda, mi-am dat seama că nu era în concordanță cu ceea ce îmi doresc eu. Cei de acolo cereau libertate, fără mască și să dea jos Guvernul. Pe mine mă interesează alte probleme, pe care am crezut că le vor și alți protestatari. Erau foarte mulți copii, sub 18 ani. Cred că sunt învățați de cineva ce să scandeze. Nu am văzut reprezentanți HoReCa, atunci când am ieșit eu la protest”, a declarat la Reperul TV Sorin Drăgan, administratorul unui lanț de restaurante.

”Eu am participat la protestele de la Brăila, dar pentru o scurtă perioadă de timp. Sincer, nu m-am regăsit în ceea ce protestul reprezenta. Nu am văzut pe cineva apropiat, din domeniul meu de activitate, persoane reprezentative”, a precizat în cadrul aceleiași emisiuni, Bogdan Sibionovici, administratorul unor săli de fitness din Galați și Brăila.

Cei doi oameni de afaceri spun că au ajuns să se împrumute masiv la bănci, în speranța că vor reuși să-și susțină afacerile pe linia de plutire. Veștile că restaurantele se închid din nou la interior, că nu sunt permise organizarea evenimentelor chiar și cu restricții, iar sălile de fitness trebuie să-și suspende activitatea, nu îi fac pe cei doi întreprinzători să fie încrezători în perioada următoare.

”În 2020, cifra noastră de afaceri a căzut cu 60%. Am pierdut angajați, am pierdut contracte, am pierdut, intrând în lockdown și nu am avut timp să acumulăm suficient capital social. La redeschidere, ca orice întreprinzător ne-am adresat băncilor pentru a ne pune la dispoziție capital de lucru. Toți avem linii de credit deschise, în valoare de miliarde de lei, în care am intrat adânc. Am început să plătim dobânzi pentru a ne susține business-ul pentru că aveam chirii și facturi de plătit, avem contracte de onorat. Am intrat în acea linie de credit, am încercat să ne refacem business-ul pe baza banilor împrumutați, am început să virăm banii aceia înapoi către bancă și ne trezim la distanță de un an că nu am apucat să returnăm banii care ne-au fost necesari pentru a ne redresa, că trebuie să ne adresăm din nou băncilor, să cerem alți bani, pentru că autoritățile ne-au închis business-ul”, a mai adăugat Bogdan Sibionovici.  

Cei doi oameni de afaceri spun că nicio propunere făcută de Guvern pentru redresarea economiei, nu s-a concretizat, iar domeniul HoReCa nu a primit niciun leu pentru a compensa pierderile suferite din cauza pandemiei.

Postări asemănătoare

Salariile profesorilor nu vor creşte anul acesta

Reperul

Primăriile vor putea cere până la 50 de milioane de lei, finanțări nerambursabile, pentru a construi piste de biciclete

Reperul

Loc fruntas ocupat de UDJG in topul mondial „Ranking Web of Universities”

Reperul