Recent a avut loc la Giurgiu festivitatea de punere a chilei navei REXDAN, cea mai mare navă de cercetare de pe apele interioare ale Uniunii Europene. Cu această ocazie, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a primit „certificatul de naștere” al navei REXDAN. Nava va dispune de laboratoare moderne în care își vor desfășura activitatea cadre didactice și cercetători din universitatea gălățeană, precum și cercetători internaționali
”Proiectul REXDAN urmărește dotarea a două centre, unul fix și unul mobil. Cel fix tocmai a fost amenajat, pe bulevardul George Coșbuc – o clădire foarte frumoasă în care vom avea echipamante la nivel de performanță internațională, comparabil cu ce este acum în America. Centrul mobil va fi o navă, cea mai mare navă de cercetare de pe apele interioare ale Europei. Va fi gata la începutul anului 2023 și va avea șapte laboratoare permanente și 10 locuri pentru echipele de cercetare, care vor străbate Dunărea de Regensburg la Sulina și vor face Galațiul, ca centru de cercetare, inconturnabil. În plus, avem și o șalupă asociată care va intra pe zonele mai puțin accesibile pentru navă”, a declarat la Reperul TV, prof. dr. ing. Lucian Puiu Georgescu, rectorul Universității ”Dunărea de Jos” Galați.
Vestea că Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați va dispune de cea mai mare și performantă navă de cercetare din Europa s-a răspândit repede în rândul specialiștilor.
”Deocamdată am contactat universitățile riverane Dunării și deja sunt interesate pentru parteneriate în acest sens și eu cred că la jumătatea anului viitor vom avea deja parteneriatele consfințite, formalizate prin niște contracte bilaterale sau multilaterale. Acest fapt ne va permite să formăm parteneriatele în 2022 și tot anul viitor, până va fi gata nava, avem depuse proiecte de finanțare”, a mai adăugat rectorul Universității ”Dunărea de Jos”, prof. dr. ing. Lucian Puiu Georgescu.
Ambarcațiunea, care va acoperi 2.000 de km pe partea navigabilă a Dunării, va fi finalizată în luna ianuarie 2023