Reperul
Braila Galati

Românii care donează sânge de trei ori pe an vor plăti impozite mai mici

Deputații au adoptat un proiect legislativ care prevede o reducere a impozitului pe clădiri și terenuri pentru românii care donează sânge de cel puțin trei ori pe an. Aceasta va putea fi cumulată inclusiv cu reducerea de 10%, acordată celor care plătesc anticipat impozitele.

Legea care prevede reduceri procentuale ale impozitelor pe clădiri și terenuri, decise de consiliile locale, pentru persoanele fizice care dovedesc că au donat sânge de minimum trei ori pe an pe parcursul unui an calendaristic merge la promulgare. Practic, consiliile locale vor putea acorda o reducere celor care donează sânge de minimum trei ori într-un an.

Mai mult decât atât, reducerea va putea fi cumulată cu bonificaţia de 10% acordată pentru plata cu anticipaţie a impozitelor, până la data de 31 martie. Reducerea se aplică diferenţei rezultate în urma scăderii bonificaţiei din impozitul datorat, menționează legea.

Nu este însă obligatoriu să beneficiem de reduceri la impozit dacă suntem donatori. Fiecare autoritate locală va fi liberă să decidă dacă acordă o astfel de reducere pentru promovarea donării de sânge.

Senatul a adoptat proiectul în decembrie 2023, iar Camera Deputaților a fost for decizional. Legea a fost aprobată săptămâna aceasta și va merge spre promulgare.

Ce beneficii au donatorii

La începutul anului, centrele de transfuzii sanguine din toată țara au fost luate cu asalt de donatori după ce valoarea tichetelor de masă pe care aceștia le primesc a crescut de peste 4 ori de la începutul anului: de la 67 de lei la 280 de lei. Mai mult, donatorii primesc o zi liberă și o reducere de 50% la transportul în comun.

De asemenea, donatorii beneficiază gratuit și de evaluare medicală, de un set de analize ce relevă starea de sănătate și de un set de analize de biochimie, la solicitarea donatorului. Cei care donează sânge pot afla ce grupă de sânge au și dacă au Rh-ul pozitiv sau negativ.

Românii care vor să doneze sânge trebuie să-și facă programare în aplicațiile Donorium sau BlooDoChallenge.

Medicii ne încurajează să donăm sânge. Transfuzia durează între 8 și 10 minute și este recoltată o cantitate de 450 de mililitri de sânge. Se poate dona sânge de patru ori pe an, o dată la trei luni, iar donatorii trebuie să specifice întregul istoric medical, pentru a elimina riscurile la care sunt expuși pacienții care au nevoie de sânge.

Condiții pentru a deveni donator

Ca să devii donator trebuie:

– să ai vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani;

– să fii cetățean român sau rezident în România;

– să ai greutatea >/= 50 kg;

– să ai tensiunea arterială între 10 și 18 mmHg;

– să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni;

– să nu fii în evidență cu diverse afecțiuni în tratament (diabet, boli cardiovasculare, hematologice, renale, infecțioase sau parazitare, reumatologice, neurologice, alergii etc.);

– să nu ai predispoziție la sângerare prelungită în caz de leziuni;

– femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, de alăptare sau în perioada menstruală.

 

Postări asemănătoare

A furat materiale de construcții de la dispensar

Maria Vlad Romaniţă

Accident soldat cu patru victime

Maria Vlad Romaniţă