Românii se numără printre cei care au un grad de economisire mare printre cele opt state din Europa Centrală și de Est (Ungaria, Cehia, Austria, Polonia, Slovenia, Slovacia, Croatia și România), fiind depășiți doar de Austria, se arată într-un studiu realizat de Erste Bank.
Asta deși, conform unui sondaj realizat anul trecut, 30% dintre români au declarat că au venituri prea reduse pentru a economisi și trăiesc „de pe o zi pe alta”, diferențele de venituri fiind cele mai mari din ECE.
Ca structură a economiilor, românii sunt conservatori, preferând depozitele bancare, titlurile de stat și pensiile private.
Populația a continuat să economisească într-un ritm susținut în anul 2023, menționează BNR în Raportul său anual. Deținerile de active financiare s-au majorat cu 1% în 2023 (variație anuală, în termeni reali), în timp ce ponderea acestora în total active a urcat la 63% (+1 punct procentual comparativ cu anul 2022).
Aceste evoluții au fost susținute de fondurile de pensii private și de programele de emisiune de titluri de stat „Tezaur” și „Fidelis”. Depozitele au continuat tendința ascendentă, dar într-un ritm mai lent comparativ cu celelalte active financiare (+4,7%, în termeni reali, în anul 2023).
Din punct de vedere al creditării, gospodăriile din România, Ungaria și Polonia rămân cel mai puțin îndatorate în regiune, în timp ce gospodăriile din Cehia și Slovacia sunt cele mai îndatorate.
Mai mult, împrumuturile și alte datorii pe cap de locuitor au crescut în ultimii doi ani în aceste două țări, spre deosebire de Ungaria, Polonia și România, unde gradul de îndatorare nu s-a schimbat vizibil.