Reperul
Eveniment

S-a votat. Educație pentru sănătate, predată începând din clasa a VIII-a cu acordul părinților

Camera Deputaților, for decizional pe această lege, a votat forma documentului care conține un amendament privind vârsta de la care elevii pot învăța în școală educație pentru sănătate. În iunie 2020, aceeași lege, dar fără acest amendament a fost întoarsă de la promulgare și atacată la Curtea Constitutională, chiar de președinte. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins cererea de reexaminare şi, în şedinţa din 22 iunie 2021, a adoptat Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului fără modificări.

Conform raportului comisiei juridice și de muncă și protecție socială, “în cadrul discuţiilor, s-a apreciat că educația modernă presupune nu doar acumularea de cunoștințe și informații, formarea de deprinderi și abilități, ci și formarea caracterului, întărirea capacității decizionale a copilului, pregătirea lui pentru viața adultă cu responsabilități diverse. În acest sens, programele de educație pentru viață trebuie să conțină și elemente de educație civică, comunitară și financiară.”

Tot în raport se menționează că “ținând cont de faptul că România are un număr mare de avorturi și sarcini la minore, se recunoaște nevoia de educație sanitară, în vederea prevenirii sarcinilor la minore și a contractării bolilor cu transmitere sexuală. Aceasta trebuie însă făcută în conformitate cu tratatele internaționale în materie, la care România este parte, numai cu acordul părinților sau a reprezentanților legali ai copiilor, potrivit valorilor și criteriilor morale ale acestora. Convenția Europeană a Drepturilor Omului statuează în articolul 2 (dreptul la instruire) al primului său Protocol adițional următoarele: „Statul, în exercitarea funcțiilor pe care și le va asuma în domeniul educației și învățământului, va respecta dreptul părinților de a asigura această educație și acest învățământ conform convingerilor lor religioase și filozofice.” De asemenea, Constituția României prevede că „părinţii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educaţia copiilor minori a căror răspundere le revine.” (art. 29, alin. 6).

Ministerul Educației este cel care va elabora programa școlară. De altfel ministrul Cîmpeanu a vorbit recent, din nou, despre materia Educație pentru viață ce va fi de fapt o nouă disciplină, și va fi introdusă în noile planuri de învățământ și va fi predată din septembrie 2023.

Postări asemănătoare

Traficant de carne vie, reținut

Maria Vlad Romaniţă

Reținut după ce a fost prins de două ori într-o zi, la volan, fără permis

Maria Vlad Romaniţă

Grădiniță închisă de Covid

Maria Vlad Romaniţă