Reperul
Social

S-a votat: Șoferii cu categoria B vor putea conduce și motociclete

Camera Deputaților a votat ieri un proiect de lege care modifică legislația rutieră, astfel încât posesorii de permis auto categoria B să poată conduce motociclete de 125 centimetri cubi.

Noua schimbare va intra în vigoare după ce legea va fi promulgată de Președintele României și după ce va fi publicată în Monitorul Oficial.

Această prevedere permite posesorilor permiselor de conducere categoria B, care au cel puțin 24 de ani împliniți și o vechime a categoriei de cel puțin trei ani, să poată conduce motociclete de 125 cmc care au o putere maximă de 11kW (14.75 cai putere), cutie automată și dacă fac dovada absolvirii a ”10 ore de pregătire practică în cadrul unei unități autorizate de pregătire a conducătorilor de autovehicule”.

De asemenea, în expunerea de motive făcută acestei modificări a legislației rutiere, inițiatorii arată că facilitarea accesului șoferilor la motociclete ușoare va asigura o mobilitate urbană mai bună.

Constantin (Titi) Aur, fost multiplu campion național la raliu și profesor de conducere defensivă, declara că: ”personal, cred că se va dovedi a fi o greșeală. În primul rând, pentru că o motocicletă de 125 cmc dezvoltă o viteză pe care o poate atinge și o motocicletă de cilindree mare, doar că nu la fel de repede. Să permiți cuiva care nu are nici un fel de cunoștințe legate de stabilitatea unui astfel de vehicul, de modul în care frânează, virează și așa mai departe, să îl folosească pe drumuri publice mi se pare un risc prea mare, raportat la potențiale beneficii.

Nu cred că cineva, care poate că nici pe bicicletă nu știe să meargă, va putea controla o astfel de motocicletă. Ca să nu mai zic de adeverințele acelea… Păi uităm cum s-au luat permise la noi? Dar o adeverință? Avem peste 3000 de școli auto în țară, dintre care foarte multe sunt și moto… Ce să mai zic de bunul nostru simț? Vă dați seama că riscul ca o serie de inconștienți să meargă pe o astfel de motocicletă, să iasă în trafic și să provoace accidente, este de necalculat la momentul actual. Să nu uităm că nu vorbim de o jucărie, ci de un vehicul destul de puternic”.

Postări asemănătoare

România introduce formularul de localizare a pasagerului, din 20 decembrie

Reperul

Autospecială nouă pentru ISU Dudești

Reperul

Al doilea focar de pestă porcină africană a apărut în județul Brăila

Reperul