Reperul
Economic

Salariul minim european, introdus în România până la sfârșitul anului 2024

Guvernul se pregătește să introducă, până la sfârșitul acestui an, salariul minim european.

Concret, este vorba despre o directivă europeană care trebuie transpusă în legislația națională. Decizia vine în condițiile în care în România prețurile sunt similare cu cele din alte state. Potrivit directivei, nu toate țările din Uniunea Europeană vor avea același salariu minim garantat pe țară. Fiecare stat trebuie să găsească o soluție pentru a reduce riscul de sărăcie în rândul angajaților și pentru ca aceștia să aibă salarii decente.
Jumătate din statele membre ale Uniunii Europene, în special cele din Estul şi Sudul Europei, au salarii minime brute sub 1.000 de euro, printre care Bulgaria, România, Grecia și Portugalia, în timp ce în Slovenia și Spania salariile minime depăşesc uşor 1.000 de euro pe lună.
Numai şase state membre UE, toate din zona de Vest, au salarii minime de peste 1.500 de euro pe lună: Franţa, Germania, Belgia, Olanda, Irlanda şi Luxemburg. Alte şase ţări europene lasă piaţa să regleze lefurile şi nu au deloc salariu minim: Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda şi Suedia.

Postări asemănătoare

Rabla Plus 2024. Câți bani mai primesc românii pentru a-și cumpăra mașini electrice noi

Reperul

(VIDEO) G. Scarlat (senator PNL), despre protestul transportatorilor și fermierilor: „Ar trebui să spunem STOP la tot ce înseamnă Ucraina”

Reperul

Nave construite la Galați pentru Pakistan

Maria Vlad Romaniţă