Reperul
Economic

Salariul minim va ajunge la 3.000 de lei până în 2026

Salariul minim ar urma să fie egal, în 2026, cu salariul minim din construcții, adică va fi de 3.000 de lei.  ”Asta e prezumția de la care plecăm, că-n 5 ani se va ajunge acolo astfel încât nu vom mai avea discrepanțe între construcții și restul lumii, acesta e scenariul pe care lucrăm” a spus ministrul investițiilor și proiectelor europene, Cristian Ghinea, când prezenta PNRR.

Cum va fi posibil acest lucru: ”Nu uitați că avem cea mai mare creștere economică din UE și pe scenariile și ale FMI, și ale Comisiei vom continua să o avem”, transmite Ghinea.

Ce scrie despre salariul minim și salarizarea bugetarilor în PNRR, conform documentului publicat:

”Salarizarea în sistemul bugetar va cunoaște o transformare esențială, vom introduce un concurs de intrare în funcția publică pe bază meritocratică, așa cum este de exemplu la Comisia Europeană, astfel încât cei mai buni dintre noi să ajungă în serviciul public și statul român să fie un loc pentru care este o mândrie să muncești.”

”O nouă formulă de calcul a salariului minim.

În cadrul componentei 14, ca răspuns la recomandarea 3 din 2019 este prevăzută o inițiativă de reformă a modului de stabilire a salariului minim în plată la nivelul economiei, începând cu anul 2023. Aceasta se va concretiza printr-o formulă de stabilire obiectivă a nivelului salariului minim în linie cu viitoarea Directivă/Regulament/Recomandare comunitară pentru stabilirea salariului minim la nivelul Statelor Membre.

Partenerii sociali vor avea un rol pregnant, în procesul tripartit de consultare pentru actualizarea periodică a salariului minim. Această formulă de calcul va fi bazată pe bunele practici de la nivel european, raportându-se la indicatori precum salariul mediu și median din economie și rata inflației.”

Postări asemănătoare

Medicii rezidenți care nu se prezintă la examenul de specialist vor putea fi și ei angajați

Reperul

Decizie a Parlamentului: Educația financiară va fi introdusă în școli

Reperul

PROIECT. Stimulente financiare pentru elevii care au luat 10 la Evaluarea Națională și BAC 2021

Reperul