Reperul
Social

Șase elevi din șase unități de învățământ gălățene au fost confirmați cu noul coronavirus

În ultimele 24 de ore au mai fost confirmate încă trei cazuri de infectare cu noul coronavirus, la trei elevi din trei licee gălățene. În plus, a mai fost confirmată și o îngrijitoare de la școala din localitatea Priponești.

”Între noile cazuri de infectare este vorba despre un elev de la Liceul de Artă. Elevul este în clasa a VII-a, s-a luat decizia ca și colegii acestuia să rămână, așa cum au rămas și la celelalte unități de învățământ, în sistem on-line pentru 14 zile. Clasa care învăța după-amiază astăzi este în on-line, dar de mâine intră în regim normal, după ce are loc dezinfecția. Cel de-al doilea caz  este legat de Colegiul Costache Negri,  unde  este un elev de clasa a 9-a. Acesta și colegii lui vor rămâne în sistem on-line timp de 14 zile, clasa de dimineață învață deja în curtea școlii, în clasă având loc dezinfecția. La Liceul din  Târgu Bujor avem un elev de clasa a 10-a care este diagnosticat pozitiv, el și colegii de clasă rămân în sistem on-line, clasa care învăța după-amiază va face azi on-line, de mâine urmând să revină la normal. Avem și o doamnă din personalul nedidactic, care a fost diagnosticată cu Covid 19, la Priponești. Aici ancheta epidemiologică este în curs și așteptăm decizia DSP. Până atunci, școala de la Priponești, neștiind firul epidemiologic, va fi închisă timp de 24 de ore, cursurile urmând a fi făcute în sistem on-line. Din ce avem noi centralizat, nevoile sunt undeva la 800 de tablete, dar acești elevi nu învață în sistem on-line, ci învață în scenariul verde, deci nu au nevoie de tablete, dar și ISJ va face cât mai curând o achiziție de tablete, iar acolo unde comunitatea locală nu își permite să achiziționeze, parteneriatul dintre ISJ și școală  va face posibilă această achiziție și vom duce acolo tabletele. Școala din Cavadinești a trimis adresă și ne-a spus că Primăria nu dispune de fonduri pentru astfel de achiziții. În momentul de față nu am niciun semnal din partea directorilor că ar fi probleme de semnal de internet. Bănuiesc că fiind scenarii verzi în zonele cu probleme de semnal, încă nu și-au pus problema ce vor face dacă scenariul în care ei funcționează astăzi  nu mai este valabil. Avem din partea firmelor de telefonie mobilă 34 de locații pe care ei le vor racorda gratuit la internet și așa acoperim 99% din locațiile unde nu aveam internet”, a explicat Onuț Atanasiu, inspector școlar general. 

Doar luni elevii de clasa a opta, de la Colegiul ”Costache Negri” care erau în clasa paralelă cu elevul infectat au învățat în curtea școlii.

”Am anunțat clasa din care face parte elevul diagnosticat că astăzi va rămâne acasă, în izolare și că începând de astăzi cursurile se vor face on-line, timp de 14 zile. De asemenea,  pentru că este vorba despre o clasă care își desfășoară cursurile  după-amiază, dimineața acolo învață o clasă de a VIII-a, elevii de aici făcând astăzi cursurile în aer liber, în curtea unități. Firma de dezinfecție este deja în clasă și face dezinfecție pentru ca cei de la clasa a 8-a, să se poată întoarce acolo să își desfășoare cursurile. Starea elevului este foarte bună, este asimptomatic. Elevul a fost la școală, dar am respectat toate regulile pe care le avem stipulate în ordinul Ministerului Sănătății și al Ministerului Educației. În sala de curs sunt trasee astfel încât să se poată asigura intrarea și ieșirea  în siguranță a elevilor. De asemenea, noi am hotărât, la nivelul Consiliului de Administrație, ca orele să dureze 45 de minute, timp în care elevul să poată solicita să iasă la toaletă atunci când are nevoie,  iar în pauza de cinci minute, pe holuri circulă doar profesorii care practic se mută de la o clasă la alta, elevii rămân, pe cât posibil, în bănci astfel încât să interacționeze  cât mai puțin cu alți elevi. Ca să putem să le asigurăm o pauză de masă sau de respirație, la fiecare clasă  s-a stabilit un interval orar timp de 10 minute, timp în care  elevii, împreună cu profesorul, ies aici în părculeț și își mănâncă pachetul, beau apă sau respiră un pic de aer curat. Sper să fi redus astfel la maximum riscul de infectare al profesorilor, al elevilor și al personalului de îngrijire”, a precizat Andra Ionescu, directorul Colegiului ”Costache Negri”. În unele cazuri, anchetele epidemiologice sunt în curs de finalizare.

”În județul Galați, până în momentul de față, au fost confirmate șase cazuri  de infecție cu SARS Cov 2 la elevi, trei săptămâna trecută și trei în acest weekend.  Pentru cele trei cazuri de săptămâna trecută s-au încheiat anchetele epidemiologice. La unul dintre elevi nu era niciun contact, la al doilea erau doar părinții, iar la al treilea caz părinții, bunicii și un frate. Pentru celelelte trei cazuri, anchetele epidemiologice sunt în curs de desfășurare”, a explicat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Galați.

În acest moment, în județul Galați sunt confirmate de la începutul pandemiei 3813 cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Postări asemănătoare

O ursoaică dela ZOO Galați a fost transferată la rezervația de la Zărnești

Maria Vlad Romaniţă

Gălăţenii, chemaţi să doneze. Este nevoie de sânge grupa 0, Rh negativ

La Buletine va fi deschis sâmbătă și duminică, în zilele referendumului

Maria Vlad Romaniţă