Reperul
Eveniment Galati

Cinci arestaţi, unul plasat sub control judiciar în dosarul de fraudare a sistemului de sănătate

UPDATE – Cinci dintre cele șase persoane acuzate de fraude ale sistemului de asigurări de sănătate au fost arestate preventiv. Pe surse, printre ele se află şi preotul. A șasea a fost lăsată sub control judiciar. Hotărârea a fost luată de Judecătoria Galați.


* Administratorii unor firme, ajutaţi de angajaţi ai Casei de Sănătate, au comis o fraudă de 1,4 milioane de lei prin decontări fictive ale unor servicii de îngrijiri la domiciliu *

Zeci de descinderi au fost făcute în județul Galați, la Casa de Asigurări de Sănătate, la Spitalul din municipiul Tecuci și la firme din Tecuci și din comuna Nicoreşti care ofereau îngrijiri la domiciliu. Administratorii a trei astfel de firme, unul fiind chiar preot în Tecuci, ajutați de funcţionari din cadrul Casei de Sănătate Galați, au fraudat, prin decontări fictive în valoare de 1.400.000 de lei, sistemul asigurărilor de sănătate. Șase persoane, printre care se află și preotul, au fost reținute și vor ajunge în fața magistraților.

Dintre cele 67 de percheziții, cea mai importantă a fost cea efectuată la sediul Casei de Asigurări de Sănătate Galați, dar și la firme din Tecuci și Nicoreşti și la domiciliile unor administratori. “S-a făcut percheziție, s-a întocmit proces verbal și apoi au fost plecate la audieri patru persoane din Casa de Asigurări, de fapt trei persoane. Nu s-au ridicat documente sau calculatoare”, a precizat dr. Mihaela Docan, președinte director general al CJAS Galați.

După anchetă s-a stabilit că, din ianuarie 2016 până în octombrie 2017, trei firme care aveau contract cu statul pentru îngrijiri medicale la domiciliu, o firmă fiind a unui preot din Tecuci, au decontat fictiv servicii de îngrijire medicală. “Trei femei și trei bărbați cu vârste cuprinse între 34 și 45 de ani ar fi decontat nelegal servicii fictive de îngrijire medicală la domiciliu cu ajutorul unor funcționari ai CAS Galaţi”, a spus ag. pp. Crina Dragu, de la IPJ Galați.

Șase dintre cele 43 de persoane aduse la audieri au fost reținute. “Sunt administratorii societăților pe care le-am menționat, unul dintre ei având calitatea de preot, asistenți medicali și una dintre ele are calitatea de şef al Biroului de Resurse Umane din cadrul Spitalului Tecuci. Până în acest moment nu este reținut nimeni de la Casa de Sănătate. Avem un prejudiciu calculat, până la acest moment, de aproximativ 900.000 de lei prin intermediul societăţii Sormed SRL, 340.000 de lei prin intermediul societăţii Medicas Nicordsed SRL și de 155.000 de lei prin intermediul societăţii Elite Health Clinic SRL”, a spus  Claudia  Marcu, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați.

Funcționarii de la Casa de Asigurări sunt cercetați, dar nu reținuți. Avocații spun că până acum niciodată nu s-a cerut arestare într-un caz de fraudă informatică privind asigurările de sănătate.

În urma percheziţiilor domiciliare efectuate, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au descoperit şi ridicat de la mai multe locații aparținând unor medici de familie sumele de 195.582 de lei, 4.680 de euro, 905 USD şi 100 de lire sterline, asupra cărora au fost instituite măsuri asigurătorii.

Cei reținuți, printre care se numără și preotul, sunt acuzaţi de săvârșirea infracțiunilor de fraudă informatică, uz de fals, influențarea declaraţiilor şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Postări asemănătoare

Fluviul a inundat faleza inferioară

Maria Vlad Romaniţă

13 pacienți confirmați cu COVID-19 s-au externat la cerere din Spitalul Județean de Urgență Brăila

Reperul

A fost arestat șoferul care s-a răsturnat cu mașina la Viile, provocând moartea unei tinere de 19 ani