Reperul
Braila Eveniment Politic

Scandal în plenul ședinței CJ Brăila pentru un proiect investițional în valoare de 240 de milioane de euro

stiri braila ultima ora

După ore de certuri, liberalii au părăsit sala de ședințe, supărați pentru că, prin proiectul respectiv, prețul la apă și canal va crește cu 50% în 4 ani.

Circ în toată regula la ședința ordinară a Consiliului Județean Brăila, unde consilierii au dezbătut cinci puncte legate de proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din Brăila, proiect în valoare de 240 de milioane de euro. De altfel, fără nicio explicație din partea CJ Brăila, proiectul a fost lăsat pe ultima sută de metri, în contextul în care astăzi, 14 februarie, este ultima zi în care mai poate fi semnat contractul de finanţare, altfel Brăila riscând sancțiuni masive din partea UE. Discuțiile pe cele 5 puncte au durat mai multe ore, cu acuzații și voci ridicate din ambele tabere prezente la ședință, liberalii acuzând că prin aprobarea acestui proiect, prețul la apă și canalizare va crește cu 50% în următorii 4 ani, ceea ce populația nu cunoaște sau nu i s-a explicat așa cum trebuie. Președintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, a afirmat că încerca să li se “pună pumnul în gură” liberalilor și să nu comenteze pe tema acestui proiect, și că tocmai de aceea a fost introdus în ședință cu doar o zi înainte de termenul limită.

În ceea ce privește tariful la apă și canalizare, conform estimărilor proiectantului, acesta va crește de la 4,41 lei/mc apă (fără TVA), la 6,98 lei/mc (fără TVA). În acest sens, Alexandru Dănăilă a propus ca amendament, plafonarea tarifelor la nivelul actual pentru următorii patru ani, însă propunerea a fost respinsă în urma votului plenului. Mai târziu, pentru că au fost aduse în discuţie pierderile înregistrate de CUP Dunărea pe reţea, consilierul judeţean PMP Viorel Botea a propus ca această creştere a tarifului să fie de 3% în următorii patru ani, iar Compania să recupereze 7% din pierderi, astfel încât situaţia să se echilibreze şi să nu mai fie nevoie de creşterea tarifelor, însă și propunerea sa a fost respinsă la vot. În ceea ce o privește, directorul executiv al ADI Brăila, Didina Stănescu, a recunoscut că, în 4 ani, se va ajunge la o creștere de 50%, precizând însă că în primul an va fi de doar 40 bani.

“Cetățeanul plătește prețul cu TVA, doamnă! Eu vorbesc ce plătește cetățeanul! Că dvs aveți în statistici fără TVA e altceva. Cetățeanul trebuie să știe că astăzi plătește 4,8 lei/mc de apă și va plăti (în 2024 – n.r.) cu 71% mai mult, ceea ce înseamnă 7,6 lei! Asta este, domnule! Despre asta discutam noi aici! Bravo PSD!”, a comentat liberalul Ovidiu Nechita, referitor la explicațiile date de Didina Stănescu. Nechita a fost susținut și de colegul său de partid, Gicu Mitache, care a mai adăugat: “Mă deranjează chestia asta de superficialitate în prezentarea unor documente! Doamna Stănescu, asumați, dacă ați spus public! Nu mai încercați… <<Vă crește numai 30 de bani>>… Așa este documentul, asa l-ați făcut!”. În cele din urmă, pentru că amendamentele le-au fost respinse, iar proiectele discordiei au fost aprobate în formă inițială, consilierii liberali au decis să părăsească sala de ședințe, la fel și consilierii PMP Viorel Botea și Ionel Adețu. “Noi, PNL, nu suntem de acord cu creșterea prețului la apă și vom ataca această hotărâre…”, a spus liberalul Dănăilă, înainte de a părăsi sala. “Va rog, atacați-o! Este domnul prefect aici (în sala de ședințe – n.r.), puteți s-o atacați de acum!”, a fost replica social – democratului Iulian Chiriac, președintele CJ Brăila.

Postări asemănătoare

Bătrân mort într-un incendiu la Fârțănești

Maria Vlad Romaniţă

„INCOMPETENȚĂ” VS. „PENIBIL”!

Sorin Rugină

Scrisoare deschisă de la foștii lideri ai studenților din Galați: Condamnăm cu fermitate abuzurile și presiunile președintelui Senatului Universității

Reperul