Reperul
Eveniment

Schimbări la cadrul legal al asigurărilor RCA

Directiva europeană 2.118/2021, care a apărut acum câteva zile în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, trebuie pusă în aplicare la nivelul UE, deci și în România (prin lege sau ordonanță), începând cu data de 23 decembrie 2023. Documentul vine cu mai multe schimbări la cadrul legal al asigurărilor RCA:

  1. Limite minime majorate pentru despăgubirile în caz de accident. Pentru vătămările corporale se va stabili o limită minimă de 1,3 milioane de euro pentru fiecare persoană prejudiciată sau de 6,45 milioane de euro pe accident (indiferent de numărul persoanelor prejudiciate).
  2. Comparatoare de prețuri pentru polițele RCA, care să fie certificate de autorități. Directiva dispune că fiecare stat membru din UE va putea să certifice asemenea comparatoare.
  3. Se vor putea cere daune direct în statul de reședință al păgubitului, atunci când asigurătorul e în insolvență și e stabilit în alt stat UE. Se vor introduce reguli asemănătoare și pentru situația în care accidentul se produce în alt stat decât statul de reședință al păgubitului.
  4. Polița RCA va putea fi impusă și altor vehicule motorizate. O altă prevedere interesantă din actul normativ european este cea care va permite statelor membre din UE să instituie obligativitatea poliței RCA pentru vehicule motorizate care acum nu sunt obligate să aibă poliță RCA.
  5. Asigurarea RCA va rămâne opțională pentru evenimentele sportive, dar va trebui să existe alt tip de asigurare. Astfel, se introduce o excepție de la obligația de a avea poliță RCA în cazul vehiculelor folosite la evenimente sportive (raliuri, de exemplu). Potrivit legislației noastre, pentru evenimentele sportive se pot face, opțional, asigurări facultative.

Postări asemănătoare

Rata de infectare cu COVID-19 a depășit 6 la mie, la Brăila

Reperul

Câine periculos în parc

Maria Vlad Romaniţă

Comunicat: Toamna a început cu TEDx Calea Domnească la Galați

Reperul