Reperul
Eveniment Social

Schimbări privind concediile medicale. Va fi întocmit un plan de evoluție a bolii

Potrivit OUG 74/2021, de la 1 august 2021 vor apărea mai multe schimbări în privința concediilor medicale. Una dintre ele vizează monitorizarea, de către medici, a persoanelor aflate în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă (pentru boli obișnuite).

Medicii curanți vor întocmi un plan de urmărire a evoluției bolii, care va cuprinde mai multe informații. Acum, prin proiectul de ordin pus luni în dezbatere la CNAS, autoritățile stabilesc, printre altele, care este conținutul planului de urmărire a evoluţiei bolii.

Potrivit proiectului de ordin, planul de urmărire a evoluţiei bolii va conține două etape de evaluare. În prima dintre ele se face evaluarea inițială, se stabilesc indicațiile medicale (prescripție medicală, dacă e nevoie de un regim alimentar și se face instruirea privind măsurile terapeutice şi profilactice), se emit bilete de trimitere pentru diverse investigații sau chiar internare în spital, se stabilește durata concediului medical inițial și se face programarea pentru evaluarea ulterioară.

În cea de-a doua etapă, care înseamnă, de fapt, urmărirea evoluţiei bolii care a determinat incapacitatea temporară de muncă, vor fi notate în planul de urmărire date legate de reevaluarea clinică, de indicațiile medicale din această fază, de prelungirea concediului medical și de justificarea acestei măsuri.

Practic, așa cum e prevăzut în proiectul de ordin, în primă fază, concediul medical va fi acordat pentru cel mult trei zile calendaristice.

“În cazul menţinerii incapacităţii temporare de muncă, constatate pe baza evaluării răspunsului la tratamentul iniţial şi/ sau a rezultatului analizelor de laborator, investigaţiilor funcţionale şi/ sau imagistice recomandate, medicul de familie sau, după caz, medicul de specialitate din ambulatoriu, care monitorizează afecţiunea, poate elibera certificatul de concediu medical în continuare (…)”, mai apare în document.

Proiectul nu stabilește concret care este durata maximă a concediului medical prelungit.

Pe parcursul concediului medical, în funcție de schimbările apărute, planul de urmărire a evoluției bolii poate fi modificat de medic.

În plus, proiectul de ordin prevede modificarea normelor de aplicare a OUG nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, astfel încât să se poată aplica și regula potrivit căreia, de luna viitoare, la întoarcerea în țară, statul va deconta doar cinci zile de concediu medical de carantină.

Postări asemănătoare

Trei pompieri gălățeni sunt infectați cu coronavirus

Maria Vlad Romaniţă

Șoferul BMW-ului urmărit aseară pe străzile Galațiului a fost reținut. El avea permisul suspendat

Maria Vlad Romaniţă

Terapia Veeda și terapia ROI, aduse în România de Art Therapy Center Galați

Reperul