Reperul
Cultural

Scriitorul brăilean Marian Coman, primul român publicat în Apex Magazine

Scriitorul Marian Coman

* Apex Magazine, una dintre cele mai prestigioase reviste de literatură SF din lume, a publicat în numărul din ianuarie povestirea “The Small White” a lui Coman *

Scriitorul brăilean Marian Coman a devenit primul român publicat în revista americană Apex Magazine. Publicația, una dintre primele cinci reviste de literatură SF, Fantasy și Thriller din lume, a publicat în numărul din ianuarie (116) povestirea “The Small White” semnată de Marian Coman.

“The Small White” (Albilița) spune povestea fantastică a unei fetițe din România comunistă ale cărei vise apar vopsite pe pereții clădirilor. Textul este o metaforă despre inocență și despre felul în care visele se frâng în regimurile autoritare.

Despre text, Jason Sizemore scrie în editorialul revistei: “Avem o piesă a autorului român Marian Coman, intitulată “The Small White” (în traducerea lui Sebastian Simion), care conține nuanțe de realism magic est european“.

“Mă bucur că primul meu text publicat în Statele Unite este “The Small White”. Este o povestire despre fragilitate, despre izolare și despre copilărie, despre cât de greu este să fii diferit într-un regim autoritar. Îi mulțumesc foarte mult lui Sebastian Simion, traducătorul meu, precum și impresarului meu neoficial, Mihai Adăscăliței, cel care se zbate pentru ca textele mele să ajungă la cititorii din lumea largă”, a declarat Marian Coman.

Scriitor, jurnalist și scenarist de benzi desenate, Marian Coman este laureatul mai multor premii naționale dedicate literaturii F&SF și al unui premiu al Convenției Europene de Science-Fiction. A scris volumele “Nopți albe, zile negre”, “Testamentul de ciocolată”, “Teoria flegmei. Apel la mitocănie”, “Fingers and other fantastic stories”, “Haiganu. Fluviul Șoaptelor” și “Haiganu. Furia Oarbă”, iar povestirile sale au fost incluse în numeroase antologii. A fost redactor șef al cotidianului Obiectiv – Vocea Brăilei, al revistelor Obiectiv Cultural și Nautilus și scenaristul benzilor desenate “Harap Alb continuă (HAC!)” și “Tinerețe fără bătrânețe (TFB)”. A fost realizatorul unei emisiuni pentru Realitatea TV Galați – Brăila și s-a numărat printre colaboratorii reperul.ro. În prezent, trăiește în București și este redactor-șef al Armada, imprint al editurii Nemira dedicat literaturii science-fiction, fantasy și thriller.

Apex Magazine este una dintre cele mai importante publicații de literatură SF, Fantasy și Horror din lume. Este o revistă lunară și apare în Statele Unite ale Americii din anul 2005, fiind editată în prezent de Jason Sizemore. Printre autorii publicați în Apex se numără scriitori precum Neil Gaiman, Ben Bova, Jeff VanderMeer sau Lavie Tidhar. Povestirile publicate în Apex sunt eligibile pentru cele mai importante premii dedicate literaturii F&SF – Hugo și Nebula. Premiul Nebula de anul trecut a fost câștigat de o povestire publicată în Apex Magazine – ”Welcome to Your Authentic Indian ExperienceTM“ de Rebecca Roanhorse.

Postări asemănătoare

KineDok revine la Muzeul de Artă Vizuală Galați

Reperul

Muzeul de Artă Vizuală Galați găzduiește a cincea ediție a Salonului Anual

Reperul

Vernisaj la Muzeul de Artă Vizuală: Ion Anghel expune “De la subiect la obiect”

Reperul