ICR Tel Aviv, în colaborare cu EUNIC Israel, organizează prima ediție a Nopții Literaturii Europene (European Literature Night) care aduce în atenția publicului israelian pe unii dintre cei mai reprezentativi scriitori europeni. Astfel, pe parcursul a 3 nopți, în perioada 13-15 decembrie, vor avea loc mai multe evenimente desfășurate în diverse locații culturale reprezentative din Tel Aviv-Yaffo, precum Biblioteca Centrală Beit Ariela din Tel Aviv, Teatrul HaSimta din Yaffo și Centrul Cultural Liebling Haus.
Tematica pentru această ediție inaugurală este literatura de science fiction. În completarea lecturilor din autori clasici sau contemporani de SF, manifestările includ și două mini concerte susținute de artiști locali – muziciana Zoe Polanski și formația Ice Hakku – alături de o expoziție de desene realizate de copii israelieni cu tema „Cum va arăta Israelul în 2300?”.
România este prezentă în program cu povestirea ”Decablat” de Marian Coman, a cărei traducere în limba ebraică va fi lecturată de un actor al Teatrului HaSimta, în data de 13 decembrie, începând cu ora 19:00, la Teatrul HaSimta. De asemenea, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC) din România, un fragment de aproximativ 20 de minute din filmul românesc SF Misiune spațială Delta (1984, regizat de Călin Cazan și Mircea Toia) cu subtitrări în limba engleză, va fi difuzat în completarea lecturii din autorul român.
Scriitor, editor, jurnalist și scenarist de benzi desenate, Marian Coman este laureatul mai multor premii naționale dedicate literaturii F&SF și al unui premiu al Convenției Europene de Science-Fiction. A scris volumele ”Nopți albe, zile negre”, ”Testamentul de ciocolată”, ”Teoria flegmei. Apel la mitocănie”, ”Fingers and other fantastic stories”, ”Haiganu”, ”Fluviul Șoaptelor”, ”Furia Oarbă” și ”Omulețul din perete” și alte povestiri fantastice, iar textele sale au fost incluse în numeroase antologii. A fost redactor-șef al cotidianului Obiectiv – Vocea Brăilei, al revistelor Obiectiv Cultural și Nautilus și scenaristul benzilor desenate Harap Alb continuă (HAC!) și Tinerețe fără bătrânețe (TFB). În prezent, este redactor-șef al Armada, imprint al Editurii Nemira dedicat literaturii science-fiction, fantasy și thriller. Marian Coman este membru PEN Club România și Science-Fiction & Fantasy Writers of America (SFWA).