Reperul
Braila Eveniment Galati

Se pregătește o nouă taxă pentru consumatorii finali de electricitate: Taxa CfD

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a elaborat legislația secundară aferentă introducerii Contractelor pentru Diferență – CfD, care vor garanta prețul pe care statul îl va achita producătorilor de energie din surse „verzi”.

În legislație însă, ANRE lasă o portiță deschisă pentru introducerea unei viitoare taxe care să fie plătită de toți consumatorii de energie electrică, casnici sau non-casnici.

„Pentru aplicarea mecanismului de sprijin prin Contracte pentru Diferenţă pentru producţia de energie prin tehnologii cu emisii reduse de carbon, fondurile necesare se constituie prin încasarea lunară/trimestrială de către Contrapartea CfD a contribuţiei CfD de la toţi furnizorii consumatorilor finali de energie electrică din România conform dispozițiilor art. 10 din Hotărârea Guvernului nr. 318/2024 privind aprobarea cadrului general pentru implementarea și funcționarea mecanismului de sprijin prin Contracte pentru Diferență pentru tehnologiile cu emisii reduse de carbon”, se arată în proiectul elaborat de ANRE.

Ce înseamnă Contract pentru Diferență – CFD

Prin CfD, statul se angajează să garanteze investitorilor în energii soalre sau eoliene în achiziția energiei la un anumit preț care să-i asigure amortizarea investiției într-un anumit număr de ani. În cazul în care prețul de pe piața este mai mic decât cel convenit, producătorul va primi diferența până la prețul convenit în contraact.

În cazul în care producătorul va vinde la un preț mai mare decât cel convenit, atunci el va plăti statului diferența încasată în plus peste prețul convenit.

Acest sistem de ajutor de stat este controversat, el mărind prețul energiei electrice, scumpirea fiind în final plătită de consumatorii finali. În plus, introducerea de noi centrale fotovoltaice sau eoliene, mai ales a parcurilor eoline off-shore, mult mai scumpe și care necesită extinderea rețelor de transport energie electrică, investiții care vor fi achitate tot de consumatorii finali.

În total, guvernul vrea să finanțeze prin această schemă centrale eoliene și fotovoltaice cu o capacitate instalată de 5.000 megawați, din care, după elaborarea legislației specifice, va organiza licitații chiar în cursul acestui an pentru 1.000 megawați eolian și 1.000 megawați fotovoltaic.

Preț garantat pe 15 ani

Investitorii vor beneficia timp de 15 ani de CfD, timp în care se presupune că investiția va fi amortizată în baza prețului garantat de stat.

Pentru început, consumatorilor nu le va fi umflată nota de plată, România urmând să primească de la Comisia Europeană din Fondul de Modernizare 3 miliarde euro pentru acoperirea CfD-urilor. După epuizarea acestor bani, se va activa „contribuția CfD” specificată în proiectul de lege, care va fi achitată de consumatori. Practic o nouă taxă pe lângă cele care se plătesc în prezent.

 

Postări asemănătoare

Încă 47 de pacienți confirmați cu COVID-19 în week-end, la Brăila

Reperul

Prezența unor șacali semnalată de locuitorii unui cartier din Galați

Maria Vlad Romaniţă

A intrat în vigoare noua listă a statelor cu risc epidemiologic

Reperul