Reperul
Social

Se scumpește ciocolata

Costul boabelor de cacao a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, iar producătorii estimează că preţurile pentru acest ingredient crucial al ciocolatei vor rămâne la un nivel ridicat până la sfârșitul anului 2024. Motivul principal este scăderea producţiei în Vestul Africii, o regiune care este responsabilă pentru două treimi din recolta mondială de boabe de cacao. Ploile torenţiale şi un dăunător care afectează arborii de cacao au devastat culturile din Vestul Africii, provocând îngrijorări cu privire la aprovizionare.

De asemenea, activitatea de procesare de boabe de cacao (o activitatea crucială pentru producţia de ciocolată) a scăzut şi ea la nivel mondial, ceea ce sugerează că fabricile au probleme în a obţine volume adecvate de materie primă, potrivit lui Fuad Mohammed Abubakar, director la Ghana Cocoa Marketing Company UK, citat de Agerpres.

Această situaţie i-a făcut pe directorii de la o serie de mari producători de ciocolată, precum Lindt & Spruengli AG şi Hershey Co., să lanseze zilele trecute un avertisment că noi majorări de preţuri nu pot fi excluse, deşi consumatorii au deja probleme în a suporta costurile şi aşa mărite pentru produsele lor. „Este clar că suntem într-o situaţie tensionată. Am putea vedea cum producătorii de ciocolată introduc batoane cu dimensiuni mai mici şi posibil preţuri mai mari”, susţine Paul Joules, analist la banca Rabobank.

Recolta de boabe de cacao a Coastei de Fildeş, cel mai mare producător mondial, ar urma să fie în acest an cu până la o cincime mai mică decât cea de anul trecut şi autorităţile din această ţară au suspendat contractele de vânzări care obligă fermierii să livreze boabele la un anumit moment specific în viitor. În Ghana, al doilea mare producător mondial de cacao, producţia ar urma să scadă sub media multianuală.

Fenomenul meteo „El Nino” ameninţă să afecteze şi mai mult producţia, tocmai într-un moment în care fermierii se luptă cu un virus care le afectează arborii de cacao. Chiar dacă pandemia a dus la o încetinire a cererii globale de ciocolată şi la constituirea de stocuri de boabe cacao, revenirea consumului şi doi ani în care a existat un deficit de aprovizionare au redus semnificativ stocurile.

Postări asemănătoare

Peste 1.100 de arbori vor fi plantați în Galați

Reperul

CALENDAR modificat. Care este termenul pentru încheierea mediilor și probele scrise la Evaluare Națională și Bacalaureat

Reperul

Cal salvat de la Letea

Maria Vlad Romaniţă