Reperul
Eveniment Galati

Se vor relua alegerile la Universitatea „Dunărea de Jos”

Ministerul Educaţiei nu l-a fost confirmat în funcţie pe prof. univ. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu, rectorul ales al Universităţii Dunărea de Jos Galaţi, în luna decembrie. În Ordinul semnat de Ministrul Educației, Ligia Deca, nu se specifică detalii privind această decizie, ci se face trimitere la raportul Corpului de Control în care este scris clar că trebuie reluată procedura de alegere a rectorului. Rectorul reclamă o serie de nereguli.

„Nerespectarea legii din partea Ministerului a început pe data de 20 decembrie, când am trimis Ministerului documentele pentru confirmarea rectorului ales. Răspunsul acestora a venit cu mult peste termenul legal de 30 de zile, ieri (n.r. 30 ian.), după 40 de zile. Pe 22 ianuarie i-am solicitat doamnei ministru precizări privind aceasă întârziere. Domnia sa mi-a răspuns în scris că nu este în posesia raportului Corpului de Cobtrol. Noi am intrat în această posesie alaltăieri, cu semnătura doamnei ministru, datată din 22 ianuarie.

Alegerile de la UDJG s-au desfășurat în cele mai bune condiții, cu respectarea tuturor metodologiilor și legislației în vigoare. Acest lucru a fost constatat atât de obsservatorii desemnați de cei doi candidați, câ și de observatorii desemnați de Ministerul Educației. Corpul de Control a venit în urma unei sesizări trimise pe 15 decembrie, adică imediat după Senatul care a validat alegerea în interiorul Universității. Semnatarul acestei sesizări a votat, inclusiv domnia sa, acesată validare. Cu o viteză demnă pentru o cauză mai bună, pe 15 decembrie, Ministerul, prin doamna ministru, a dispus formarea corpului de control. Acesta a venit neanunțat, de fapt, a fost anunțat numai contracandidatul. Pe parcursul prezenței auditorilor, nu am fost niciodată convocat, nu am fost invitat niciun minut acolo. Petenții au fost prezenți cvasipermanent atât la audierea lor cât și la audierea altora care au fost acolo. Imediat după Senat, pe 16 decembrie, unul dintre contracandidați a depus o contestație la Biroul Electoral al Universității, care a fost tratată în timp legal și pentru care a primit un răspuns așa cum prevede legea.

Ordinul se va duce la Senat pentru informarea acestuia și va deveni public prin publicarea pe site-ul Universității. Ordinul nu conține niciun fel de motivare privind invalidarea alegerilor și trimite la raport pe care l-am primit cu o zi înainte, neavând în niciun fel timp să răspundem acestuia și să motivăm anumite erori grave conținute în acest raport și neadevăruri foarte grave. Aceste neadevăruri ne trimit la ideea unei direcții determinate în acțiunea corpului de control, probabil pentru că la algerile de la Galați nu a ieșit cine trebuie. Fac această afirmație cu toată responsabilitatea.

În raportul Corpului de Control la care face trimitere Ordinul, conține foarte multe erori:

Lipsa dreptului de a candida a cadrelor didactice care nu sunt profesori. Amintesc Ministerului Educcației că această regulă funcționează în Universitatea Dunărea de Jos din 2011. A fost confirmată de-a lungul timpului. Au fost încercări de modificare și de coborâre a standardului către alte funcții didactice. Comunitatea academică a considerat că nu este nevoie să coborâm acest standard și din 2011 s-a menținut această condiție. Această condiție a fost atacată în instanță în 2019 de semnatarul contestației către Minister, iar instanța a respins cererea de anulare a actelor administrative.

În raportul Corpului de Control se face trimitere în mod eronat și ne întrebăm dacă este vorba despre incompetență crasă sau de rea-voință și se face trimitere la articolul din lege prin care alegerea rectorului se face prin concurs. Comunitatea academică a UDJG a decis prin referendum ca această desemnare va fi facută prin alegeri.

Un alt aspect la care se referă  raportul este legat de faptul că nu s-a făcut validarea în Senat. S-a făcut prea repede, în sensul că nu trecut 24 de ore de la data comunicării rezultatelor. Amintesc faptul că procesul electoral a fost finalizat pe 14 decembrie, la ora 21.00, iar rezultatele s-au comunicat până la 21.30. Mai mult, fostul președinte al Senatului și candidat a depus o contestație în afara timpului acordat de lege și i s-a răspuns. Această contestație a fost trimisă și la Ministerul Educației și i s-a răspuns din nou. Contestația și raportul rectorului preiau în mod abuziv afirmații care se referă la probleme de procedură din hotărâre ale Senatului semnate de petent.

Nu știu dacă UDJG merita această infirmare. Presiunile care s-au exercitat asupra mea în ultimii patru ani au fost enorme. Am fost acuzat de plagiat, falsificarea CV-ului, de colaborare cu securitatea. Mi s-au făcut multe plângeri penale despre care nu am vorbit în public pentru că am considerat că sunt atacuri la persoană. De data aceasta este vorba despre umilirea unei comunități academice care are 24 000 de studenți. Corpul de Control a procedat ca într-un tribunal inchizitoriu, umilindu-i pe toți cei audiați, mai puțin pe petent. S-a ajuns la controlul celor peste 600 de semnături, deși, repet, acestea au fost consfințite de prezența observatorilor Ministerului. S-a ajuns la măsurarea dimensiunilor ștampilelor de pe buletinele de vot. Cu toate acestea, s-a constatat că desfășurarea alegerilr a fost una corectă – numărul de voturi a fost unul care s-a menținut după trei numărări, fapt consfințit și de semnătura observatorilor.

Consider că este un abuz din partea Ministerului flagrant care încalcă autonomia universitară. Voința Ministerului nu poate fi impusă nici legal, nici moral unei comunități academice care a decis într-un fel.

Anularea alegerilor – nu există niciun fel de nereguli în procesul de votare. Nu există nicio interdicție privind participarea mea în orice tip de activitate, concurs sau alegeri în prezent sau în viitor.

Pe 20 februarie se încheie mandatul legal al actualului rector și al prorectorilor. Din acel moment, conducerea executivă cu responsabilitate ordonatorilor de credit este terminată.Nu există nicio formă legală prin care aceste mandate să fie prelungite. Înseamnă că plata salariilor care este în jur de 3,5 milioane de euro pe lună, va fi suspendată, toate obligațiile care sunt asumate din partea Universității, adică de rector, nu vor mai putea fi satisfăcute . Este o chestiune de imagine gravă.

Ministerul dorește un blocaj total al Universității, poate și desființarea acesteia și se gândește, așa cum s-a sugerat, ca pe 20 februare va numi un ordonator de credite, direct, fără să țină cont în niciun fel de legislație, de morală sau de autonomia universitară.

Mi se pare normal să solicit demisia doamnei Ministru în cel mai scurt timp ca dovadă a faptului că a realizat profunda ilegalitate în care a trimis-o semnarea acestui ordin, fără justificare, fără respectarea termenelor legale și fără respectarea autonomiei universitare. Am trimis o adresă la domnul prim-ministru și ne rezervăm dreptul de a merge în instanță și de a încerca să reparăm ceea ce unii strică sau vor să strice”, a declarat prof. univ. dr. Puiu Lucian Georgescu, rectorul Universității „Dunărea de Jos”.

 

Postări asemănătoare

O femeie de 80 de ani din Berești a murit arsă de vie

Maria Vlad Romaniţă

Cine sunt cei care au fraudat fondul de sănătate. Reacţia Arhiepiscopiei în cazul preotului implicat

Maria Vlad Romaniţă

Și-a montat girofar și sirenă pe mașină

Maria Vlad Romaniţă