* Ziua Mondială a Prematurității este marcată oficial pe 17 noiembrie din anul 2011 *
„Sâmbătă, 17 noiembrie, ora 17:30, sediul Consiliului Judeţean Galaţi va fi iluminat în violet pentru a marca Ziua Mondială a Prematurităţii. La eveniment vor participa preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, medici neonatologi din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei” şi părinţi care au copii născuţi prematur”, a anunțat Biroul de Presă al CJ Galați.
Ziua mondială a prematurităţii este marcată, anual, la 17 noiembrie. Naşterea prematură este naşterea care are loc înainte de 37 de săptămâni complete de sarcină.
Iniţiată de Fundaţia Europeană pentru Îngrijirea Nou-născuţilor în 2010 şi marcată oficial începând cu 2011, această zi are rolul de a atrage atenţia asupra riscurilor pe care le presupune naşterea prematură. Mai exact, rostul Zilei mondiale a prematurităţii este de a educa mamele cu privire la anumite stiluri de viaţă ce ridică probabilitatea unei naşteri premature, cât şi perfecţionarea actului medical şi găsirea resurselor financiare pentru dotarea tuturor maternităţilor cu aparatura necesară acestor copii speciali.
Printre factorii de risc ce pot duce la o naştere prematură, care pot fi evitaţi însă de viitoarele mame, se numără fumatul, consumul de alcool, utilizarea medicamentelor, regimul alimentar, stresul, vârsta de peste 35 de ani.
Pe de altă parte, echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, deoarece 13% dintre maternităţile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuţii prematuri, 56% dintre maternităţile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator şi 14% dintre maternităţile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii. Mai mult, există un deficit mare de paturi de terapie intensivă pentru nou-născuţi şi de linii de gardă pentru neonatologie, acestea din urmă inexistente în maternităţile de nivel I, potrivit unui raport din 2017 al organizației „Salvaţi Copiii” citat de Agerpres.
În România, aproximativ 20.000 de copii se nasc anual înainte de termen.