Reperul
Eveniment Galati

Șeful Poliției Locale Galați: Codul 000 al taximetriștilor ar trebui scos din uz. Singurul cod legal este 112

* Petrică Hahui relatează că, acum câteva zile, echipajul de intervenție rapidă al instituției a încătușat și a dus la secție mai mulți taximetriști care veniseră „în sprijinul” unui coleg sancționat de o patrulă a Poliției Locale pentru oprire neregulamentară *

Codul 000 al taximetriștilor, prin care aceștia cer sprijinul colegilor în anumite situații, ar trebui să fie scos din uz deoarece singurul cod legal pentru a raporta urgențe este 112, a declarat directorul Poliției Locale Galați, Petrică Hahui, în cadrul emisiunii „Deschide Lumea” de la Realitatea TV Galați-Brăila.

„Singurul cod legal este 112, nu 000 sau ce coduri au dumnealor. Știm și noi, ei sunt o categorie care poate fi violentată. Au fost taximetriști care au fost chiar uciși de călătorii lor, dar asta nu justifică faptul că trebuie să-și facă singuri dreptate. Acest cod, părerea mea, ar trebui să fie scos din uz de către administratorii firmelor de taxi”, a afirmat Petrică Hahui.

Declarația vine după ce, săptămâna trecută, mai mulți taximetriști chemați prin stație de un coleg au bătut un tânăr de 19 ani din Galați.

Șeful Poliției Locale a relatat că, după acel incident, un echipaj al Poliției Locale a vrut să amendeze un taximetrist pentru parcare într-un loc nepermis, iar frăția taximetriștilor s-a manifestat din nou. Polițiștii locali au fost nevoiți să solicite echipajul de intervenție rapidă, care i-a încătușat pe taximetriști și i-a dus la secție.

„Poliția Locală Galați a avut un caz asemănător acum câteva zile. O patrulă de Poliție Locală a  mers la un taximetrist oprit într-o zonă interzisă și i-a solicitat actul de identitate, certificatul de înmatriculare, permisul de conducere și l-a întrebat de ce stă într-un loc neregulamentar. El a spus că va lua un călător, cum motivează dumnealor, și, cumva, a avut o atitudine agresivă la adresa polițiștilor, a proferat expresii jignitoare la adresa instituției, a polițiștilor locali. Aceștia și-au făcut meseria, în speță i-au luat actele și i-au încheiat acel proces verbal de sancțiune pentru parcare neregulamentară. Acest taximetrist a lansat acest cod și în sprijinul lui au venit alți doi taximetriști. Patrula a apelat echipajul de intervenție rapidă, am venit, am luat măsuri un pic mai dure, dar tot procedurale, însemnând încătușare, conducere forțată la sediul Poliției Locale și sancționarea pentru tulburarea ordinii publice, pentru proferarea de expresii jignitoare și pentru alte contravenții pe care le-au comis. Spre stupoarea mea, acea persoană a venit și în audiență și a cerut explicații de ce s-a întâmplat acest lucru”, a relatat Petrică Hahui.

Incidentul alimentează îngrijorările și întrebările iscate de acest mod de intervenție al taximetriștilor, care poate fi adoptat de orice categorie socio-profesională și care poate demonetiza importanța Poliției.

Postări asemănătoare

Astăzi este Ziua Pașaportului Românesc

Reperul

Rata de infectare cu noul coronavirus a depășit 1,5 la mia de locuitori, în Galați

Maria Vlad Romaniţă

Jefuitori din Târgu Mureş, spargeri la Galaţi

Maria Vlad Romaniţă