Reperul
Social

”Semaforul” începerii școlilor, în funcție de gradul de infectare

Se apropie începerea noului an școlar, iar deocamdată există trei scenarii de redeschidere a unităților de învățământ: verde, galben și roșu. Scenariul verde presupune ca elevii să se întoarcă fizic la școală, cel galben presupune învățământ hibrid (la școală și on-line), iar cel roșu înseamnă doar învățămănt on-line .

”Conform legislației, la două săptămâni se calculează incidența cazurilor de îmbolnăvire. Comunicăm Inspectoratului Școlar, la rândul lor, dumnealor către școlile din zonele respective și directorii decid un plan, plan care este avizat și de Inspectorat și de noi, dar și de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Deocamdată, pe ceea ce am calculat noi au ieșit niște localități care depășesc incidența de 1%.  Este vorba despre orașul Târgu Bujor, despre Cuza Vodă,  Schela, Suhurlui, Tulucești, Vânători, la momentul acesta. Noi vom face săptămânal, după  începerea anului școlar, această analiză și, probabil, joia sau vinerea vom comunica datele la Inspectoratul Școlar și la CJSU și se va decide maniera în care se va continua derularea procesului de învățământ. Școlile vor începe, dar cele nominalizate, cu incidență ușor peste indicele peste unu, cu măsurile de rigoare și conform unuia dintre scenarii. Suhurluiul ar trebui să înceapă școala doar on-line, celelalte cinci vor începe în scenariul galben ”, a precizat dr. Mihaela Ghiurcă, din cadrul DSP Galați.

Dacă în scenariul ”roșu“ de începere a școlilor se vor face doar cursri online, în cazul celor care intră pe ”scenariul galben“, procesul de învățământ se va derula combinat, preșcolarii, elevii din învățământul primar, clasele a opta, dar și cei de a 12-a, vor merge la școală fizic, cu respectarea măsurilor de dezinfecție, a traseelor și a purtării măștii. Restul elevilor, cei de la celelalte clase de gimnaziu, nu cea terminală, vor învăța  prin rotație on-line și la școală,

”În cazul de față sunt cinci localități care nu pot începe decât pe galben sau pe roșu, și una  singură care va începe doar pe roșu, este vorba despre Suhurlui, unde numărul de cazuri este de 7,8 la mia de locuitori.  Am făcut un demers din momentul în care am primit de la DSP aceste informații, am luat legătura cu școlile, cu directorii, respectiv cu primarii din aceste localități. La Târgu Bujor, la liceu există în curs de achiziție, din ce mi-a spus atât directorul, cât și primarul, 150 de tablete, dezinfectanți au pentru două, trei săptămâni și numărul de măști era destul de limitat. Au rămas de la examenele organizate de Inspectoratul Școlar 150.000 de măști și le voi da către unitățile de învățământ, acolo unde sunt necesare. În cazul de față este vorba despre liceul și școala de la Târgu Bujor unde voi trimite un număr de măști, să aibă acoperită o perioadă, până când vor reuși să își achiziționeze. La Schela este o problemă, dar vom căuta soluții în perioada următoare, pentru că acolo conturile primăriei sunt blocate. Având în vedere că nu mai există posibilitatea de a intra în verde, adică cu toată lumea la școală,  va trebui să aibă un număr minim de dispozitive pentru a putea să le folosească pentru  învățământul on-line. La Tulucești va avea loc luni achiziția. Sunt contractate deja 400 de tablete. I-am sesizat și doamnei ministru că există o cerere foarte mare pe piață și sper ca cei care au promis că respectă un contract să respecte și termenele pe care le au. La Cuza Vodă erau doar 250 de măști, dar le putem pune noi la dispoziție și pregăteau caietele de sarcini pentru achziționare de tablete. Le-am indicat că pe site-ul ONAC există un proiect pe care îl pot folosi primarii pentru a putea achiziționa. La Suhurlui mi s-a spus că au contractul semnat și tabletele trebuie doar să vină. La Vânători nu alocase încă sumele, dar  se va face o ședință de consiliu local miercuri și mi s-a spus să nu îmi fac griji că va aloca sumele necesare astfel încât școala să înceapă, așa cum se poate în condițiile date”, a explicat Onuț Atanasiu, inspector școlar general. Decizia finală va fi luată de consiliile de administrație ale școlilor și de către părinți. 

Școală on-line din cauza lucrărilor de reabilitare întârziate 

Se va învăța on-line sau combinat și în oraș, dar nu din cauza coronavirusului, ci a lucrărilor de reabilitare.

”În Galați vor începe școala în scenariul roșu, deci on-line, mai multe școli și grădinițe aflate la parter de bloc. Este vorba despre Școala nr. 11, Școala 41, Școala ”Carol Davila” (postliceală sanitară) care funcționează la parter de bloc. Mai sunt și două grădinițe la parter de bloc și intrarea este aceeași cu cea a locatarilor – acestea nu au avut niciodată autorizație de la DSP. Este vorba despre Grădinița 34 ”Scufița Roșie” și Grădinița ”Ciprian Porumbescu” (cu program prelungit), acestea vor începe pe scenariul roșu. Copiii nu pot veni la grădinița de la parter de bloc, este o ilegalitate care persistă de foarte mult timp. Decizia nu este a noastră. Conducerea unității de învățământ și asociația de părinți fac propunerea, ISJ va aviza și apoi se merge la CJSU, unde noi vom recomanda să nu înceapă. Sunt 14 grădinițe la parter de bloc, dar o parte dintre ele pot începe pentru că au intrare separată, dar nu vor putea începe pe verde pentru că spațiul pus la dispoziție nu poate permite distanțarea fizică. Vor putea începe pe galben. Recomandarea noastră este să 14 zile on-line, 14 zile la grădiniță. Este doar o recomandare, dar unitățile de învățământ decid. 10 ar putea să înceapă pe galben, iar patru ar trebui să fie pe roșu”, a mai explicat Onuț Atanasiu, inspector școlar general ISJ Galați.

Postări asemănătoare

DSP Galați a cerut suplimentarea dozelor de vaccin antigripal

Maria Vlad Romaniţă

Etnobotanicele – la 8 ani de prohibiție. Seminarul are loc marți la Facultatea de Mecanică

Reperul

A început Evaluarea Națională. Peste 3.600 de elevi din județul Galați au susținut azi proba scrisă la limba și literatura română

Maria Vlad Romaniţă