Reperul
Social

Servicii stomatologice gratuite pentru persoanele cu dizabilități

Serviciile stomatologice ar putea deveni gratuite pentru persoanele cu handicap. Un proiect de lege depus la Parlament prevede gratuitate la medicina dentară pentru acestea. Propunerea de modificare a legii privind protecția şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap va permite acordarea gratuită a serviciilor stomatologice pentru persoanele cu dizabilități, atât copii cât și adulți, contravaloarea acestora urmând a fi suportată de către Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate și nu de către Casa Națională de Asigurări (CNAS), cum este în momentul de față.

Totodată, măsura prevede inclusiv decontarea aparatelor ortodontice, a obturațiilor, anesteziilor, extracțiilor sau protezelor dentare, precum şi reparația acestora.

Tot în nota de fundamentare a propunerii se arată că, în momentul de față, persoanele cu grad grav (gradul 1) de dizabilitate, beneficiază de indemnizația totală de handicap, în cuantum de 526 lei (indemnizație de 368 lei + buget complementar 158 de lei), iar cele cu grad de handicap accentuat primesc doar indemnizația totală de handicap de 395 de lei (indemnizație 279 de lei + buget complementar 116 lei), valori care fac ca majoritatea tratamentelor stomatologice să fie inaccesibile persoanelor cu dizabilități.

În 45 de zile de la data în vigoare a legii, Guvernul va modifica normele de aprobare.

 

Postări asemănătoare

Respins DEFINITIV. Proiectul pentru interzicerea fumatului ţigărilor electronice sau încălzite, în spaţiile publice închise și-a încetat traseul legislativ

Reperul

Un bărbat de 54 de ani, găsit mort într-o casă de pe strada Dogăriei care a luat foc

”Rabla Plus” 2023: o nouă sesiune a programului începe joi, 23 noiembrie

Reperul