Reperul
Economic

Servicii stomatologice mai scumpe, avertizează Patronatul Medicilor Stomatologi din România

Patronatul Medicilor Stomatologi din România (PMSR) susține că măsurile prevăzute în proiectul de modificare a Codului Fiscal vor conduce la o creștere a tarifelor percepute pacienților:
”PMSR se opune ferm tendințelor de supraimpozitare a cabinetelor stomatologice și denunță discriminarea nejustificată a acestei profesii față de alte domenii”, arată asociația, într-un comunicat, cu referire la proiectul de ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi alte măsuri financiar-fiscale. Analiza propunerilor de modificare a codului fiscal apărute recent în spaţiul public a ridicat un set de probleme distincte legate de funcţionarea pe viitor a cabinetelor stomatologice.

Considerăm că adoptarea acestui proiect, în forma sa actuală, va duce la o creştere extraordinară a costurilor de funcţionare şi, implicit, la un onorariu semnificativ mai mare perceput pacienţilor ce se adresează serviciilor de îngrijire a sănătăţii orale, în condiţiile în care societatea noastră este, din nefericire, renumită pentru gradul scăzut de îngrijire a danturii.

Finanţarea aproape inexistentă, pe parcursul a zeci de ani, a adus populaţia în punctul în care nu mai percepe cavitatea orală ca pe o parte esenţială din corpul uman, ci ca pe un lux pe care, în prea multe cazuri, nu și-l permite.

Echilibrul fragil în care funcţionează multe cabinete ce deservesc persoane cu venituri reduse o să fie spulberat de povara fiscală nou introdusă, ducând la închiderea cabinetelor stomatologice sau reorientarea investiţiilor medicilor stomatologi în zone ce îşi permit tarifele crescute.

Considerăm profund inechitabilă şi lipsită de fundament tendinţa de a corecta dificultăţile financiare ale bugetului de stat, prin discriminarea fiscală a unor categorii profesionale, ce poartă singura vină că, în timp, au fost buni contribuabili”, precizează Patronatul Medicilor Stomatologi din România (PMSR).

Proiectul de ordonanţă prevede majorarea impozitul pe venit de 1% la 3%, în cazul unor venituri peste 300.000 lei sau pentru cele care desfăşoară activităţi unele coduri CAEN, printre care:

8621 (activităţi de asistenţă medicală generală)
8622 (activităţi de asistenţă medicală specializată)
8623 (Activităţi de asistenţă stomatologică)
8690 (alte activităţi referitoare la sănătatea umană).

Postări asemănătoare

Unde se pot înscrie firmele pentru a primi microgranturi

Reperul

Se pregătește impozitarea bacșișului

Reperul

Începe prima serie de cursuri în domeniul produselor cu indicație geografică

Reperul