Reperul
Social

Serviciul de Ambulanță lăsat fără 19 asistenți și ambulanțieri în plină criză sanitară

Este vorba despre persoane care fuseseră angajate în timpul stării de urgență pentru a face față deficitului de personal și cărora le-a expirat contractul pe data de 5 octombrie. De atunci, Serviciul Județean de Ambulanță are cu 19 oameni mai puțin, adică patru echipaje în minus la 24 de ore. Și asta în situțaia în care activitatea s-a triplat, mai ales pe seama infectărilor populației cu noul coronavirus.

”Suntem într-o situație dificilă, o situație grea, în urma plecării celor 19 angajați pe perioadă determinată , pe șase luni de zile, cărora le-a expirat contractul pe data de 5 octombrie. Asta în situația în care noi avem un număr mare de pacienți pe care îi transportăm, în special pe Covid 19, pacienți afectați de virus. Pe aceștia îi transportăm de la un spital la altul, mergem și le recoltăm probe și facem și externări. Toate aceste transporturi, să le spunem, în perioada de alertă ne-au  îngreunat foarte mult activitatea. Am avea nevoie să primim din nou aceste 19 posturi pentru a face față în această situație, cazurile s-au triplat, activitatea noastră a crescut cam cu 30%. Suntem într-o situație foarte dificilă deoarece trebuie să asigurăm și urgențele obișnuite de zi cu zi. Am făcut demersuri la minister, așteptăm, am înțeles că este o Hotărâre de Guvern în transparență decizională. Nu știm dacă ea se va aproba și cum se va aproba, dar sperăm să se urgenteze pentru că situația devine pe zi ce trece mai grea ”, a precizat directorul medical al Serviciului Județean de Ambulanță, dr. Mihai Polinschi.

 Povara crește și apasă pe umerii personalului rămas, care și acesta este oboisit. ”Și acum ne ducem la un caz de urgență cu suspect Covid. Sunt foarte multe cazuri în această perioadă. Pot spune că le-a expirat acel contract exact când aveam nevoie de mai mult personal. Vă dați seama dacă acum patru luni erau 200-300 de cazuri, acum sunt cam 3 000, iar volumul de muncă a crescut foarte mult. Facem și suplimentar acum; facem ture în plus că ăsta e volumul de muncă. Mergem înainte, nu abandonăm “, povestește ambulanțierul Sorin Pătrașcu. 

Și asistenților le este la fel de greu, mai ales că aceștia sunt angrenați direct, inclusiv în operațiuni de recoltare de probe de la cei posibil infectați.

,,După ce nu mai avem 19 colegi activitatea noastră este extraordinar de grea, facem față cu dificultate. Eu sunt asistentul desemnat pe tura mea pentru recoltarea probelor Covid. Este foarte greu să stai atâtea ore în combinezon, să urci și până la etajul patru. După câteva ore de stat în combinezon respiri foarte greu, numărul solicitărilor este în creștere, echipaje puține. Avem și cazurile de urgență la care trebuie să ajungem și nu știu în ce măsură ne vom putea descurca de acum încolo. Fiind echipaje mai puține, automat răspunsul nostru către solicitări este cu totul altul. Nu mai putem interveni în timp optim ca să spunem așa, intervenim în funcție de urgență“, a spus Horațiu Ghirlandi, asistent SAJ Galați.

Zilnic în județul Galați sunt 22 de echipaje și mașini de ambulanță, iar 10 dintre acestea acționează numai în Galați. Este clar că încă patru echipaje în plus la 24 de ore ar reprezenta un ajutor, mai ales că în județ numărul infectărilor nu scade. Numai astăzi au fost confirmate 49 de noi îmbolnăviri cu noul coronavirus.

Postări asemănătoare

Solidaritate versus COVID-19

Reperul

Atelier de sculptură în lemn la Grădina Botanică

Reperul

Noapte albă la Galeria de artă „Nicolae Mantu”

Reperul