Reperul
Eveniment

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril: tradiții și obiceiuri

În fiecare an, pe 8 noiembrie, creştinii îi sărbătoresc pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, conducătorii cetelor de îngeri. Sărbătoarea este una foarte importantă, iar azi, românii țin mai multe tradiții și obiceiuri din bătrâni.

În viziunea populară, Arhanghelii asistă şi la judecata de apoi, ard păcatele acumulate de patimile omeneşti fireşti şi purifică, prin post, conştiinţele. De aceea, multe familii creştine îi aleg ca patroni şi ocrotitori spirituali ai casei şi ai gospodăriei. În zonele muntoase, stăpânii oilor îi desemnează pe arhangheli ca “patroni ai oilor”, având grijă ca acestea să fie sănătoase şi cu spor la mărirea turmelor.

Totodată, ciobanii prepară o turtă mare din făină de porumb, care poartă numele de ”turta arieților”.

Se spune că acest preparat aduce fertilitate, motiv pentru care păstorii o arună în adăpostul oilor. Bătrânii susțin că este motiv de bucurie dacă aceasta cade cu fața în jos. În caz contrar, este semn de necaz și vremuri grele.

O altă tradiție spune că enoriașii merg să aprindă lumânări de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril pentru a îi pomeni rudele trecute la cele veșnice.

Tot în această zi, finii duc colaci nașilor. Nu este obicei întâmplător, deoarece, la cununie, cele două lumânări ținute de nași sunt simboluri ale celor doi Arhangheli, Mihail și Gavril.

Postări asemănătoare

Polițist brăilean acuzat de către ANI de fals în declarații

Reperul

Accident rutier mortal

Maria Vlad Romaniţă

Razie după taximetriști

Reperul