Reperul
Economic

Sindicatele propun un salariu minim brut de peste 2.500 de lei

Raluca Turcan, ministrul de resort, a avut “o primă discuție cu sindicatele și cu patronatele, pentru a asculta punctele lor de vedere” în legătură cu majorarea salariului minim.

Apoi, ca un al doilea pas în direcția stabilirii salariului minim din 2022, reprezentanții Guvernului au participat marți la reuniunea Consiliului Național Tripartit, în cadrul căruia confederațiile sindicale și cele patronale și-au putut prezenta direct propunerile pe care le au cu privire la majorarea salariului minim.

“Discuțiile privind stabilirea salariului minim pe economie, dar și a mecanismului de creștere au continuat astăzi (marți – n. red.) în cadrul Consiliului Național Tripartit, cu confederațiile sindicale și patronale, sub coordonarea premierului Florin Cîțu”, potrivit unei postări pe Facebook de marți a ministrului muncii.

După cum declara, la finalul discuțiilor de marți, Florin Cîțu, premierul României, “[r]eprezentanții sindicatelor și patronatelor susțin această măsură și, prin urmare, am decis ca până la finalul lunii octombrie să avem o formulă clară pentru calcularea salariului minim”.

Blocul Național Sindical propune stabilirea, pentru 2022, a valorii salariului minim brut la 2.511 lei, în timp ce CNS Cartel ALFA are în vedere un salariu minim de 2.550 de lei.

Autoritățile iau în calcul, în următoarea perioadă, majorarea salariului minim, deoarece nivelul de salarizare trebuie să fie decent, iar costul forței de muncă să înceapă să se apropie de media Uniunii Europene.

Consiliul Naţional Tripartit este format, după cum apare în Legea 62/2011 a dialogului social, din:
-preşedinţii confederaţiilor patronale şi sindicale reprezentative la nivel naţional;
-reprezentanţi ai Guvernului, desemnaţi prin decizie a primului-ministru, cel puţin la nivel de secretar de stat, din fiecare minister, precum şi din alte structuri ale statului, conform celor convenite cu partenerii sociali;
-reprezentantul Băncii Naţionale a României, preşedintele Consiliului Economic şi Social şi alţi membri conveniţi cu partenerii sociali.

Postări asemănătoare

Contabilii, nemulțumiți de legislația stufoasă și de modificările care survin

Reperul

Cîrligea, despre revoluţia fiscală: Declarații iresponsabile care-ți suie lumea-n cap!

Sorin Rugină

Ajutoare de stat de câte 2.000 de euro pentru firme

Reperul