* Expertizele comandate de Primăria Galați nu sunt gata nici acum, iar locatarii nu știu dacă va fi nevoie sau nu să se mute *
Cauza tasărilor care a umplut de crăpături apartamentele unor scări de bloc din cartierul Mazepa 1, dar şi zona din jur, este încă incertă. Studiile şi expertizele tehnice cerute de municipalitate nu sunt gata. La fel, locatarii blocurilor nu ştiu încă dacă va fi necesară sau nu relocarea lor în situaţia în care reparaţiile vor fi de anvergură şi apartamentele nu vor mai putea să fie locuite în siguranţă.
Edilul oraşului a explicat care este deocamdată situaţia şi ce a făcut până acum Primăria Galaţi. ,,De mai bine de o săptămână monitorizăm situția de acolo, ieri am avut o întâlnire şi cu cetăţenii de acolo. Situația nu este dintre cele mai grave, dar nici cea mai bună nu este. Se pare că în momentul de faţă solul şi blocul tind să se stabilizeze, mişcările au mai scăzut ca şi intensitate, ca şi deplasări. În momentul de faţă, o evaluare finală a acestui fenomen nu avem. Am început de mai bine de o săptămână forajele în zonă, a trebuit să aşteptăm experţii de la Iaşi, care au înţeles gravitatea fenomenului şi au venit. Într-adevăr, se pare că datorită unor acumulări de apă din zona respectivă pământul pare extrem de îmbibat. Cred că săptămâna aceasta vom avea un raport final pe faza de sondaje, de raport geo. De ieri avem şi un structurist care să ne poată spune mai multe despre structura blocului – cat e de afectată, dacă e afectată, ce măsuri de impun”, a precizat Ionuţ Pucheanu, primarul Galațiului.
Edilul a mai spus că, din păcate, nu mai există cartea tehnică a blocului, iar societatea care a realizat-o, una din Bucureşti, nu mai există. Este un bloc vechi care nu are decât subsol tehnic în care, se pare, locatarii ar fi spus că există şi probleme cu scurgerea.
Primăria a mai făcut o anchetă socială şi, dacă va fi cazul, le va asigura locuinţe de necesitate celor care vor fi afectatați, pe durata lucrărilor de reabilitare. Expertizele sunt plătite tot de către municipalitate.
Cât despre cauza care a dus la această situație, dacă a fost sau nu vina unei reparaţii prost făcute la o conductă de apă se va şti după expertize.
Locatarii afectaţi nu sunt deloc liniştiţi. Ei spun că stresul de a nu şti ce se întâmplă, de a nu şti dacă vor fi sau nu evacuați, relocaţi în altă parte a oraşului, le termină sănătatea. Este vorba despre multe persoane în vârstă care suportă greu situaţia. ,,Nu ştiu dacă sunt mai mari sau mai mici crăpăturile în casă, afară se văd mai bine. Stresul acesta, nu ştim ce se întâmplă, nu ştim dacă va trebui sau nu să plecăm, asta ne roade sănătatea. Vecinii nu vor să plecăm, poate, la atâta tehnologie câtă există vor găsi alte rezolvări”, a spus Alla Viliavskaia, o locatară.
Alți locatari deja s-au mutat sau sunt pe picior de plecare, cu lucrurile strânse, deoarece nu mai au curaj să stea în case.
Ușile în continuare nu se închid din cauza crăpăturilor din pereți, iar pe afară se vede clar cum s-a deplasat blocul. La fel de prezente sunt și crăpăturile în pământul şi în astfaltul din zonă, asta chiar dacă cea mai mare dintre ele a fost acoperită, spre supărarea locatarilor.