Reperul
Eveniment Galati

Situație gravă la Spitalul de Urgență Galați. Operații amânate din cauza consumului mare de oxigen

Situație gravă la Spitalul de Urgență Galați, pe fondul consumului imens de oxigen, cauzat de numărul mare de bolnavi aflați în secția ATI Covid. Practic, instalatia de oxigen proiectată odată cu construcția spitalului, la începutul anilor 1980, nu mai este capabilă să susțină la parametri normali tot ce înseamnă activitate medicală consumatoare de oxigen, în afara Secției COVID. S-a ajuns la amânarea unor operații care nu reprezintă urgență, deși, inclusiv în cazul bolnavilor cronici, afecțiunea se poate acutiza oricând. Medicii trag un semnal de alarmă.

”A fost depășită capacitatea de distribuție a oxigenului din rețeaua inițială, sunt multe cazuri COVID; avem ATI Covid, avem Secția Covid la etajul 1, e vorba de zeci și zeci de consumatori de oxigen în mod continuu și în cantități mari, pe lângă pacienții pe care îi avem cu probleme post-operatorii. Consumul acesta a fost foarte mare, a depășit capacitatea rețelei. Am avut surprize la anumite săli, care erau capetele de la coloana de oxigen, să nu aveam presiune suficientă cât să intrăm în siguranță în operații și a trebuit să sistăm operațiile. Erau bolnavi cronici, erau cazurile de oncologie, dar și în acest caz dacă operăm bolnavii din această categorii doar când apar complicații, poate fi prea târziu. Situația aceasta cu bolnavii oncologici este în toată lumea, pe fondul problemelor create de virus, nu doar la Galați. Cazurile oncologice le-am scăpat din mână, cu nebunia asta de COVID 19”, a explicat dr. Paul Ichim, șeful Secției Chirurgie 3.

Reprezentanții Spitalului de Urgență au intervenit și au reușit ca, și în această situație, să nu anuleze operații, doar să le amâne, fără a externa pacienții.

”Trebuie să realizăm că Terapia Intensivă Covid este un compartiment cu un consum extrordinar de mare de oxigen. În plus, noi avem și un compartiment COVID  de 58 de paturi, unde, acum avem peste 20 de pacienți care și ei necesită oxigen. La fel, trebuie să nu uităm ca Terapia Intensivă non-Covid de la Spitalul de Urgență este singura care acoperă toate urgențele medico-chirurgicale de la nivel de județ, dar și din județele limitrofe. Am verificat întregul spital pentru a nu exista cumva vreun consum de oxigen cauzat de vreo pierdere și s-a decis spațierea intervențiilor chirurgicale, astfel încât să putem opera toate cazurile, dar și să putem trata bolnavii de COVID. S-au amânat operații pentru bolnavii cronici, dar  nu s-au anulat. Pacienții nu au fost externați”, a explicat dr. Violeta Șapira, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgență Galați.

Reprezentanții Consiliului Județean au deja un proiect legat de redimensionarea rețelei de oxigen; speră doar ca odată predat, să primească avizul de la Ministerul Fondurilor Europene.

”Nu s-a așteptat nimeni, acum zeci de ani, că vom avea nevoie sau vom ajunge de la 3-4 litri de oxigen pe minut, pentru un pacient internat la Terapie Intensivă, la 40-50 l per minut, acum. Deși stocatorul de oxigen al spitalului ar putea să acopere și acest necesar, din păcate, conducta este dimensionată pentru consumul de acum 15-20 de ani. Numărul consumatorilor a crescut, iar cantitatea de oxigen este din ce în ce mai mare. Consiliul Județean, în momentul de față, lucrează la un proiect și sper ca în câteva zile să îl finalizăm și să  îl depunem pe Programul Operațional de  Infrastructură mare pentru a înlocui toate conductele de oxigen, astfel încât fluxul de oxigen să fie cel de care au pacienții și medicii nevoie.  Același lucru îl vom face la Spitalul de Boli Infecțioase și la Spitalul TBC. Este un proiect de aproape 4 milioane de euro. Îmi doresc foarte mult ca Ministerul Fondurilor Europene să se aplece foarte repede pe acest proiect și, zic eu, că săptămâna viitoare să îl și depunem, Ministerul să îl analizeze repede pentru ca noi să demarăm procedura pentru a înlocui aceste conducte de oxigen”, a precizat Costel Fotea, președintele C.J Galați. 

Situația ar fi fost mai detensionată si chirurgii n-ar fi trebuit să aleagă pe cine operează, dacă Ministerul Fondurilor Europene ar fi aprobat proiectul pentru care deja CJ Galați are finanțare de deschidere a unei noi secții ATI la Spitalul de Boli Infecțioase, proiect depus încă de anul trecut și rămas până azi fără rezolvare.

Postări asemănătoare

Crimă oribilă la Galați

Maria Vlad Romaniţă

(VIDEO) CAMPIONATUL NAȚIONAL DE TENIS PENTRU SENIORI ȘI SUPER SENIORI +35 ANI

Reperul

UPDATE | Spulberat de o mașină în timp ce traversa (VIDEO)

Reperul