Reperul
Social

Șoferilor li se va retrage permisul auto dacă refuză testarea privind alcoolemia și prezența substanțelor psihoactive

Începând cu 17 februarie 2023 toți deținătorii de permis de conducere trebuie să cunoască noile reglementări.
Concret, o modificare semnificativă adusă reglementărilor rutiere este cea privitoare la retragerea carnetului auto în situația în care polițistul rutier are probe sau indicii temeinice care indică faptul că un șofer a consumat alcool sau substanțe psihoactive, însă acesta refuză testarea în vederea stabilirii concentrației de alcool pur în aerul expirat sau a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive.

Mai exact, polițistul poate dispune de acum retragerea permisului auto „până la ora 8 a zilei următoare, dar nu mai puțin de 12 ore. (art. 22 ^1, alin. (1) din Regulament). În acest caz, titularul permisului auto va primi o dovadă înlocuitoare a carnetului, însă fără drept de circulație.

Noile reglementări vizează, mai mult, și definirea acțiunii de retragere a permisului de conducere care, potrivit art. 2, pct. 6. din Regulament, este o măsură de reținere a carnetului de șofer, precum și interzicerea dreptului de a conduce nu doar autovehicule, ci și tractoare sau tramvaie, dispusă de poliția rutieră. Titularului permisului i se va înmâna de către polițistul rutier dispoziția de retragere ce va cuprinde atât data, ora și locul unde a fost încheiată, cât și datele polițistului rutier.

Șoferii vor primi o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere, care se eliberează cu drept de circulație pentru 15 zile, în situația în care nu au respectat prioritatea de trecere, depășirea (dacă prin acestea au rezultat accidente soldate doar cu avarii materiale) sau circulația nejustificată pe banda de urgență a autostrăzilor.
Totodată, permisul de conducere va fi reținut la serviciul poliției rutiere de pe teritoriul căruia a fost constatată contravenția, chiar dacă titularul permisului are domiciliul în alt județ, până la restituire, anulare, dispunerea de interdicție de a conduce sau introducerea plângerii împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției, urmând ca după acest moment să se trimită serviciului poliției rutiere de pe teritoriul unde titularul este avut în evidența autorităților.

Postări asemănătoare

A fost actualizată lista medicamentelor gratuite și compensate

Reperul

Sprijin financiar pentru două proiecte sociale

Reperul

Militarii gălățeni donează sânge

Reperul