Reperul
Economic Eveniment Eveniment Galati

Soluțiile și promisiunile lui Cîțu pentru cele mai mari scumpiri din ultimii zece ani

Prezent la Galați pentru o întâlnire cu liberalii din zonă, Florin Cîțu a atins și subiectul majorării prețului energiei. Premierul are diverse explicații pentru scumpirile care se apropie și spune că are și soluții pentru ca românii să suporte cele mai mari creșteri de prețuri din ultimii zece ani.

”Dacă vorbim de prețul la energie, atunci da, scumpirile sunt cele mai mari, dacă vorbim de alte prețuri, atunci scumpirile nu sunt cele mai mari din ultimii zece ani. Dar în ceea ce privește dinamica inflației avem astăzi cifre de la INS. Sunt mai mici decât în 2018, dar totuși nu este un lucru bun. Banca Națională e cea care are mandat pentru stabilitatea prețurilor și va lua cele mai bune măsuri care să ducă la temperarea situației în perioada următoare. Banca Centrală nu a revizuit dobânda, ceea ce înseamnă că Banca Centrală vede doar o creștere temporară a prețurilor, așa interpretez eu. Dacă Banca Centrală ar fi văzut o creștere permanentă a prețurilor ar fi crescut dobânda, dar nu a făcut-o. Așteptăm decizia Băncii Centrale și vedem.

În ceea ce privește evoluția prețurilor, Banca Centrală este cea mai în măsură să ne explice. Dacă ne uităm la unele date ale Băncii Centrale, la unele exprimări, vedem că inflația scade spre 3% spre finalul acestui an. Eu, însă, am încredere că Banca Națională va veni cu cele mai bune măsuri”, este de părere Florin Cîțu. O eventuală plafonare a prețurilor la energie ar putea fi luată doar după ce ar exista o discuție cu Comisia Europeană, altfel nu s-ar putea interveni în piață”, a motivat premierul. Florin Cîțu a spus că are și soluții pentru a limita acest fenomen al scumpirilor.

În ceea ce privește prețurile la energie, acolo deja am forțat oarecum, pentru că am văzut că a întârziat Parlamentul Legea consumatorului vulnerabil și mai avem și alte măsuri pe care le vom lua în perioada următoare prin ordonanță de urgență. De aceea am spus că este important să avem un guvern funcțional pentru a da ordonanțe de urgență. Nu poți altfel să rezolvi problema facturilor la energie în această iarnă. Asta este pentru consumatori. Pentru companii, acolo o parte a problemei a fost rezolvată prin aceea ordonanță care ajustează contractele companiilor care lucrează pe fonduri europene sau direct cu bugetul de stat și mai sunt și celelalte companii din economie pentru care acum vom da câteva soluții. Pentru consumatorii casnici va fi dată în următoarele zile ordonanță de urgență”, a precizat Florin Cîțu.

Postări asemănătoare

La loc comanda!

Reperul

Trimiși în judecată după ce au încercat să fure de pe un ponton

Maria Vlad Romaniţă

Pagube de 400.000 de euro în urma unui incendiu în Zona Liberă Galați