Reperul
Social

Speciali pe patine

14 tineri cu dizabilități intelectuale de la Special Olympics România fac la Galați o demonstrație de Patinaj și Role, în cadrul Programului”Speciali pe Patine – Luăm viteză spre starea de bine”

  • Demonstrația de role a sportivilor Special Olympics România de la Galați are loc miercuri,5 februarie, la Sala Siderurgistu, începând cu orele 11:00. Demonstrația de patinaj are loc în aceiași zi la Patinoarul Artificial Dunărea din Galați, începând cu ora 14:00.
  • În februarie 2020 se va ținela București primul Campionat Național de Patinaj (role, viteză, artistic) Special Olympics 
  • Fundația Special Olympics România va crea primul ghid de Patinaj Adaptat persoanelor cu dizabilități intelectuale 

66 de sportivi Special Olympics din 5 orașe (București, Timișoara, Cluj-Napoca, Brașov și Galați) s-au antrenat intens pe role și patine începând cu luna august 2019, pentru a participa în luna februarie 2020 la primul Campionat Național de Patinaj al Special Olympics.

Miercuri, 5 februarie are loc la Galați demonstrația de role (ultima din cele cinci care se desfășoarăîn fiecare oraș din proiect), la Sala de sport Siderurgistu și de patinaj, la Patinoarul Artificial Dunărea din Galați. Pe role și patine vor fi 14 tineri sportivi Special Olympics, provenind de la Asociația ”Fantasticii Down” și de la Școala Gimnazială Specială “C-tin. Pufan”.

Antrenorii voluntari din Galați care s-au ocupat de pregătirea BRAVILOR pe role sunt: Geanina Radu- profesor de sport la Școala nr. 28, Dorin Radu- antrenor la CSM Dunărea Galați, George Ștefan și Adrian Ioniță, Kinetoterapeuți la Fundația Motivation România și Cornel Sava- profesor de sport laȘcoala Gimnazială Specială “Constantin Pufan”.

Partenerii din cadrul proiectului ”Speciali pe Patine – Luăm viteză spre Starea de Bine!” au fost Asociația Fantasticii Down din Galați, reprezentată de Mioara Munteanu, Școala Gimnazială Specială “C-tin. Pufan”, Școala Gimnazială Nr. 28 (locație antrenament role), Fundația Sportului Gălățean (locație antrenament patine și pentru demonstrațiile de role și patinaj).

”Speciali pe patine – Luăm viteză spre starea de bine” presupune crearea primului program de antrenamente și competiții din România pentru patinaj (role viteză, artistic și viteză gheață) pentru 66 de persoane cu dizabilități intelectuale (PDI) din 5 orașe, crearea primului Ghid de Patinaj Adaptat, organizarea a 5 demonstrații locale în mijlocul comunităților și a primului Campionat Național Special Olympics de Patinaj pentru acest grup de beneficiari cu scopul de a demonstra abilitățile persoanelor cu dizabilități intelectuale, puterea transformatoare a sportului și beneficiile majore pe care le aduce asupra stării de sănătate.

În cadrul proiectului vor participa și alte peste 400 de persoane – antrenori, membri de familie, voluntari (studenți, elevi de liceu, profesori de sport), membri ai comunităților. Antrenorii sunt persoane care au pregătirea necesară pentru a conduce activitățile sportive specifice (antrenamentele de role/patinaj) adaptate persoanelor cu dizabilități intelectuale. Acestora li se adaugă membri de familie. În plus, ei au șansa de a vedea evoluția persoanelor cu dizabilități intelectuale (la Special Olympics asta înseamnă IQ < 70)și de a se bucura împreună. Voluntarii sunt și ei un pion important în organizarea activităților: acordă suport în desfășurarea antrenamentelor/competițiilor, având și oportunitatea de a învăța din interacțiunea cu persoanele cu dizabilități intelectuale. Membri ai comunităților iau parte la demonstrații/concursuri, aflând despre abilitățile persoanelor cu dizabilități intelectuale, manifestându-și sprijinul față de această categorie.

Postări asemănătoare

Aproape o mie de gălățeni au viroze și pneumonii. O nouă tranșă de vaccin antigripal a ajuns la Galați

Maria Vlad Romaniţă

Ventilatoarele mecanice donate de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați au fost puse în funcțiune

Reperul

A început cea de-a doua etapă de vaccinare

Maria Vlad Romaniţă