Reperul
Eveniment Galati

Stare de asediu în spitalele gălățene

18 gălățeni au murit în ultimele 24 de ore din cauza noului coronavirus. Opt dintre aceștia au decedat în izolatorul COVID de la Spitalul Județean Galați. Nu mai sunt locuri în spitale și nici la ATI COVID.

Mașina de victime multiple a ISU-SMURD și câteva ambulanțe au fost scoase din parcul ”rece“ și chemate în ajutor ca să cazeze pacienții care sunt în izolatorul Covid. Din păcate, opt oameni au murit înainte de a li se găsi un loc într-un spital.

Ne confruntăm cu un număr foarte mare de cazuri, multe dintre ele în stare foarte gravă, cu necesar foarte mare de oxigen. În momentul de față, în toate izolatoarele din UPU, din 70 de pacienți, 50 au necesar mare de oxigen. Din acest motiv, a fost adusă în curtea spitalului mașina de victime multiple, unde în prezent sunt trei pacienți. De asemenea, a fost adusă o mașină din parcul “rece”, tocmai pentru a încerca să facem față avalanșei de pacienți, pacienți care stau acasă până în ultimul moment și care ajung la spital cu un grad mic de saturație și în stare gravă. Din păcate, ne confruntăm și cu un număr crescut de decese. În 24 de ore, am avut opt decese în izolatoarele din UPU. În momentul de față, toate cele 16 paturi din ATI sunt ocupate, precum și cele 58 de paturi de la etajul unu COVID”, a  explicat dr. Violeta Șapira, purtătorul de cuvânt a Spitalului Județean de Urgență Galați.

Pe lângă ajuorul dat cu autospeciala de victime multiple, la Spitalul de Urgență, din trei în trei ore trece și câte o mașină de stingere a incendiilor, zona fiind vulnerabilă din cauză că se folosește mult oxigen nu doar în ATI COVID, ci și în izolator.

”Autospeciala de transport victime multiple, care până acum efectua transport pe COVID, a rămas în curtea spitalului. În compensare, am operaționalizat o altă ambulanță de tip B, din rezerva operativă, care asigură transportul pacienților COVID. Pacienții care au necesar de oxigen stau în autospeciala de transport victime multiple până când li se găsește un loc sau pot fi mutați în condiții de siguranță. În această autospecială încap patru pacienți pe targă”, a explicat col. Eugen Chiriță, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Galați.

Solicitările la Serviciul de Ambulanță au depășit dublul unei perioade normale.

”Suntem, practic, într-o situație de asediu, de dezastru. Niciodată nu a fost așa în niciunul dintre valurile de pandemie anterioare. La ora actuală avem mai mult decât dublul cazurilor obișnuite, dintre care foarte mulți pacienți cu COVID-19. În ultimele 24 de ore am avut 18 morți de COVID-19, toți nevaccinați. Situația nu pare să se amelioreze, spitalele sunt arhipline, nu mai există locuri la Serviciul de Urgență nici măcar pe scaune, oxigenul este din ce în ce mai dificil de achiziționat, pentru că este un consum foarte mare. Ne-au rugat colegii de la Spitalul Județean să ducem acolo una sau două ambulanțe, din parcul ”rece” pentru a mai avea încă unul-două locuri pentru pacienții care au necesar de oxigen și care nu mai au efectiv locuri în Urgențe. Pacientul poate beneficia astfel de un pat și de o sursă de oxigen pentru a rezista până când se eliberează un loc. Avem situații din acestea absolut înfiorătoare în care se așteaptă să moară un pacient în Terapie Intensivă sau să fie externat, transferat la alte spitale, ca să mai preia colegii cazurile foarte grave care sunt în așteptare”, a declarat dr. Mihai Polinschi, director medical la Serviciul de Ambulanță Galați.

Postări asemănătoare

Contrabandişti de ţigări prinşi după o urmărire

Maria Vlad Romaniţă

„Bucurie în Mişcare” animă Galaţiul în acest weekend

Reperul

(VIDEO) Razie pe șoselele din Galați. Vitezoman prins de 2 ori în 10 minute

Maria Vlad Romaniţă